Nii hetero- kui ka homopaare puudutava mitteabielulise partnerluse seadustamise vajalikkust uurinud justiitsministeerium tegi äsja kokkuvõtte erakondade ja organisatsioonide seisukohtadest. Oravaparteilase Rein Langi juhitav ministeerium teatas, et kuna teine valitsuserakond IRL on partnerlusseaduse vastu, siis selle teemaga rohkem ei tegeleta.

Vikerraadio toimetaja Lauri Hussar hindas sellist reaktsiooni silmakirjalikuks, kuna Reformierakond peab end ise liberaalseks parteiks, aga selle asemel, et selge seisukoht võtta, vaikiti teema maha. „Õiglasem oleks olnud asi riigikokku viia ja lasta neil otsustada,“ märkis ta.

Ka Postimehe arvamustoimetaja Neeme Korv hindas seda, et IRL ütles vähemalt oma arvamuse selgelt välja. „Kui IRL nüüd valimistel kõrbeb, siis järelikult tehti vale valik,“ nentis Korv.

Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler tõi aga esile asjaolu, et IRL polnud sugugi ainuke partnerlusseaduse vastane. Selle vastu oli kogutud mitu tuhat allkirja ning tuntud inimestest avaldasid oma vastuseisu näiteks Ingrid Rüütel ja Talis Bachman, aga ka kirikuringkonnad. Seaduse poolt olid muu hulgas geinoored, sotsiaaldemokraadid ja sotsiaalministeerium. Justiitsministeeriumi ülevaatest tuleb välja, et vastaste seisukohavõtud olid lühikesed ja emotsionaalsed, aga poolehoidjate omad selgelt argumenteeritud.

Partnerlus mitte ainult homodele

Justiitsministeerium tunnistas Vedleri sõnul, et samasoolistel paaridel on probleeme näiteks pärimisega, mis on abielus olevate inimeste jaoks palju soodsam. Praegu vaid abikaasadele antud õigustest oleks kasu ka näiteks pensionäride ja invaliidide aitamise puhul ning eluaset jagavatel sõpradel.

„Me ei ole homosõbralik ühiskond, kuigi viimase 20 aastaga on tehtud suur hüpe liberaalsuse suunas. Varem olid homoseksuaalsed suhted ju kriminaalkuritegu. Minu kristlik kasvatus on justkui homoabielude vastu, aga kui inimesed tahavad, siis las abielluvad,“ nentis Vedler. Lauri Hussar nõustus, et Eesti on muutunud võrreldes varasemaga palju liberaalsemaks, kuid tema sõnul pole mõtet seda protsessi ilmaaegu forsseerida, kuna see võib anda vastupidise reaktsiooni.

Neeme Korv leidis, et kui see teema on tõesti nii oluline, siis võiksid erakonnad selle toel järgmistel valimistel kampaaniat teha ja võimule tulla ning oma lähenemise ellu viia.