Vikerraadio saates „Rahva teenrid“ tänast kongressi kommenteerinud ajakirjanikud Heidit Kaio, Sulev Valner ja Aarne Rannamäe arutlesid, kas kunagine 10 000 liikmega Rahvaliit hukub täiesti või suudab marginaalse erakonnana edasi minna.

Sulev Valneri arvates ei suuda Rahvaliit ka parima konsolideerumise juures erilist edu saavutada. Ka Aare Rannamäe hinnangul võim erakonna sees küll vahetub, aga sellega ei ole enam midagi peale hakata.

Heidit Kaio sõnul on Rahvaliidu lagunemine kasulik Keskerakonnale, kes on käinud maarahva hääli noolimas ja näidanud ka huvi Maarahva kongressi korraldamisega. Ta märkis, et Rahvaliidu juures on tegev Lauri Vitsust, kelle keskerakondlasest vend Toomas Vitsut on Tallinnas juhtival kohal.
„Teistele erakondadele oleks kasulik, et Rahvaliit mingilgi moel suudaks jätkata,“ hindas Kaio.

Rannamäe sõnul on ka Reformierakond hakanud Rahvaliidu hääli noolima. Ta viitas konfidentsiaalsele infole, et erakonna sees on moodustatud rühm, kes peaks Rahvaliidu inimestega läbirääkimisi pidama.

Sulev Valner prognoosis, et kongress võib lõppeda sellega, et kisklemine lõppeb ja mitmed inimesed, eesotsas Juhan Aarega, lahkuvad erakonnast.

„Teeb murelikuks, et Rahvaliit on kaotanud identiteedi, ükski viimase aja erakonna juhtfiguuridest ei ole seda kunagist maarahva erakonna idntiteeti esindanud,“ sõnas Valner. „Maainimesed oma kaine talupoja mõistusega on juba aru saanud, et tuleb otsida uus erakond, keda toetada,“ ütles Valner. Kaio sõnul puudub Rahvaliidul sõnum oma valijatele.

Rannamäe sõnul on Rahvaliidu toetajatehääled saadaval ja kisklemine kahe suure erakonna vahel nende häälte pärast lähevad iga päevaga teravamaks.