"Aitäh Reformierakonna ja teiste erakondade tagatubadele - mida rohkem skandaalide ajal vastu punniti, seda sügavamasse võrku ennast mässiti," arutles Aarne Rannamäe Vikerraadio saates "Rahva teenrid".

Ajakirjanik Peeter Kaldre leidis, et 2012. aasta mitmete (poliit)skandaalide ajal ei olnud näha, et teine osapool oleks vastu tulnud ja soovinud arutleda. "Poliitikud ei taha siiani tunnistada, et midagi tehti valesti," ütles Kaldre.

Leiti, et Skandinaavia riikides poliitikutele jama kokku keeramise järel ei halastata. "Poliitiline kultuur on seal parem, sigadused tähendaksid kindlalt töökohast lahkumist," ütles Rannamäe.

Kolmas saatejuht, peatselt presidendi nõunikuna tööd alustav Iivi Masso leidis, et arutelu ühiskonnas toimuva ei tohi olla must-valge. "Nagu president Toomas Hendrik Ilves oma aastalõpu intervjuus ETV-le ütles, ei peaks inimesed pooli valima," ütles Masso.

Saatejuhid kiitsid presidenti, et too võttis aastalõpu intervjuus sisepoliitika osas konkreetsemad seisukohad, kui varem. "Vastuste valmidus oli arenenud võrreldes paari aasta taguse ajaga, mil lahvatas Keskerakonna idaraha skandaal. Siis oli Ilves ebamäärane, nüüd olid vastused selged ja konkreetsed," leidis Masso.

"Eks Ilvesele käivad paine ja skandaalid närvidele. Intervjuus võttis ta oma kindla suuna ja ütles, et hädaldamine ei aita," lisas Rannamäe.

Leiti veel, et kodanikuühiskond arenes 2012. aastal Eestis tublisti ning seda mitte ainult Reformierakonna rahastamisskandaali najal, vaid juba aasta alguses, mil protesteeriti ACTA vastu ja toetati õpetajate streiki.