Kui mõelda hukkunud noormeeste peale ja teades neid, kes seal on käinud, siis mitte kõik neist ei ole valinud missioonisõduri teed sellepärast, et see oleks nende kutsumus, vaid paratamatult, kõneles Urmet Kook. „Eesti oludes on neil seal väga kõrge tasu,“ lausus ta.

Rannamäe sõnul on see korralik kopikas, mida sõdurpoiss pooleaastase missiooni lõppedes oma pangakontole teenib. Seepärast minnakse ka teist ja kolmandat ja neljandat korda samasse kohta tagasi.

„Minnakse missioonile prii lobi peale ja pangaarvele tiksub samal ajal kena summa,“ ütles ta ja lisas, et teised võimalused on sageli halvemad.

„Iseseisvusajal oleme näinud, et valikuid ei ole lihtne teha,“ ütles Neeme Korv. „Sisuliselt võivad otsused olla sundvalikud.“ Tema sõnul on Eesti paljudes suurtes küsimustes olnud paipoiss, kuigi võib-olla peaks meil olema rohkem selgroogu.

Poliitikud panevad käima sama plaadi

Rannamäe sõnul häirib teda see, et iga kord, kui mõni sõdur hukkub, pannakse riigijuhtide poolt käima sama plaat. „Täpselt sama tekst, postuumselt antud auraha, riiklikud matused,“ kirjeldas ta. „Ainult sugulased, kallid ja omaksed mäletavad lõpuks hukkunud sõdurite nime. Järele jääb see tunne, et „mille nimel?““ küsis Rannamäe.

Kook märkis, et erinevalt Iraagi missioonist, kus hukkus ka kaks Eesti meest, on Afganistan NATO missioon. Ta leidis, et loomulikult on liitlaste toetamine õige, kuid teda häirib see, et poliitikud kordavad aastast-aastasse oma põhjendusi.

„Peaks pikemalt diskuteerima, enne kui otsustatakse taas pikendada missioone,“ lausus ta. Lõppeval nädalal andis valitsus taas nõusoleku välismissioonide pikendamiseks.

Eesti võiks missioonidele vahe sisse teha

Koogi sõnul on väga mõtlemapanev Afganistanis Eesti kontingenti juhtinud praeguse Scoutspataljoni ülema Vahur Karuse sõnum, et kui oleks tema teha, siis tooks Eesti mehed kohe Afganistanist välja.

Põhjenduseks tõi Karus, et Eesti panustab Afganistanis üle - vanad ja kogenud mehed on väsinud ja noori ei suudeta välja õpetada, tsiteeris Kook Karust.

Ka Rannamäe sõnul on sõduritel võhm ja hingeline ressurss otsas. Ta viitas Urmas Roosimäele, kelle sõnul võiks mehed kahe aasta pärast tagasi minna- siis, kui on uued mehed treenitud.