Diplomaatia toimetaja Ivi Masso sõnul on haldusreform müstiline asi. „Kõik ütlevad, et peab tegema ja ütlevad üha uuesti, aga millegipärast ei tehta,“ kõneles ta. Masso usub, et kui korraldada rahvahääletus ja küsida haldusreformi läbiviimise kohta, siis annaks rahvas sellele rohelise tule.

„Ma kujutan ette, et see vastuseis on pigem poliitiline,“ pakkus Masso. „Igal vallavanemal on oma koht kallis ja tal on poliitilised sõbrad, kes tal seda kohta kaitsta aitavad. Kuna praegune seis on kellelegi kasulik, siis ei hakatagi haldusreformi praegu tegema.“

Rahvas pooldab sundliitmist?

Lauri Hussar Eesti Rahvusringhäälingust rääkis, et kaks kolmandikku viimase ETV saate „Foorum“ küsitlustele vastanutest toetas valdade sundliitmist.

„Inimesed mõistavad haldusreformi vajalikkust ja saavad aru, et sellisel kujul jätkata ei ole enam võimalik,“ ütles Hussar ja viitas Jüri Raidlale, kes ütles, et vallad on näilikud. „See ongi näilik, nad ei suuda teatud teenuseid osutada,“ lausus Hussar.

Sulev Vedler Eesti Ekspressist tõdes, et Eestis on liiga vähe elanikke ja suur osa neist on koondunud mõnesse üksikusse linna.

Vedler viitas riigikontrolli aastaülevaatele, milles öeldakse, et asi läheb hulluks 7-8 aasta pärast, sest siis toimuvad riigis demograafilised muutused. „Maalt kolivad siis inimesed linna ja linnast osad inimesed jälle välismaale,“ illustreeris Vedler.

Võimubussid külast-külla

„Kõik on aru saanud, et praeguse süsteemi ülalpidamine on kallis ja ta läheb igal hetkel kallimaks,“ nentis Vedler. Tema sõnul võivad mingil hetkel praeguste vallavalitsuste asemel Eestisse tulla nö võimubussid, kus ametnikud pannakse bussidesse ja nad käivad mööda küla ringi erinevaid teenuseid osutamas nagu praegu on panga- või raamatukogubuss.