Jõulude ajal on Kosovos missioonil 22 ja Bosnia-Hertsegoviinas 30 Eesti kaitseväelast.

„Rahuvalvajad viibivad pooleaastasel missioonil ning igasugune Eestit meenutav asi teeb neil südame soojaks,” rääkis rahuoperatsioonide Keskuse ülem Aare Tuvike. ”Kui teenistus vähegi võimaldab, siis toimub Eesti rahuvalvajatel jõululaupäeval pidulik õhtusöök, kus pakutakse Eesti verivorsti ja teisi koduseid sööke.”

„Kindlasti on rahuvalvajatel jõulude ajal eriti raske kodust kaugel ja lähedastest eemal olla. Ehk aitavad särisevad verivorstikesed seal kaugel maal pisut Eestile omast jõuluhõngu luua,” rääkis AS Rakvere Lihakombinaat juhatuse esimees Olle Horm. „Rahuvalvajatele saadetud Rakvere verivorstid on Eestis enimmüüdud verivorstid, mis on valmistatud kodumaisest naturaalsest toiduverest.”

Verivorstide saatmine Kosovosse ja Bosniasse oli rahuoperatsioonide keskuse tagalaülema leitnant Aarne Lätte sõnul võimalik tänu sellele, et missiooniüksused ESTPATROL-13 ja ESTGUARD-1 sõidavad missioonipiirkonda tšarterreisiga.

“Teistesse missioonipiirkondadesse me toiduainete veole seatud rangete nõuete tõttu kiiresti riknevaid lihatooteid saata ei saa. Bosnia ja Kosovo missiooniüksuste asukohtades on aga olemas tingimused, mis vastavad toiduainete käitlemise reeglitele,” lausus Lätte.

Reedel Kosovosse rahutagamismissioonile sõitnud 22-mehelist sõjaväepolitseirühma ESTPATROL-13 juhib leitnant Artur Merits ja Bosniasse sõitnud valverühma ESTGUARD-1 juhib leitnant Margus Võsu. Lisaks teenivad nii Kosovos kui Bosnias staabiohvitserid ja staabiallohvitserid.