”Mõned noored tegelased ei suuda aru saada, et ehkki erakond on noor, on viimase aasta jooksul väga paljud inimesed õppinud erakonna sees poliitikategemist, räägib Jaanus Rahumägi Eesti Päevalehele. Tänu sellele on tekkinud väga konkreetseid arusaamu ja arvamusi.”

„Kuid kuna nn äraostmatud on seoses oma ministriametitega erakonna arenguprotsessist kõrvale jäänud, siis nad alahindavad erakonna arengut,” nentis Rahumägi. „Tänu sellele ongi tekkinud üsna mõttetu surutis. Tegelikult on erakonnas kõvasti potentsiaali ja ma usun, et ka rahva usaldus ei ole täielikult kadunud.”

Rahumägi sõnul kuluks nn poistebändile ära suvine poliitikavaba periood. „Nad võiksid seda aega selle peale pühendada, et uurida erakonna siseelu.”

Praegu on erakonnasiseste vastuolude klattimiseks parim aeg, leiab Rahumägi. „Pigem on see avalik puhastustuli üsna hea. Mingisugust Keskerakonna sündroomi, et erakond poolduma hakkab, ja massilist liidrite väljaastumist ma küll ette ei näe.”

Põhiliidritest ei kavatse keegi Rahumäe sõnul erakonnast välja astuda. „Ei ole Rein Taagepera ega Ülo Vooglaid välja astunud. Pigem ootavad nad erakonda järele, et oleks võimalik uuesti diskussiooni alustada,” lausus ta.

Jõudnud veendumusele, et tal pole erakonnas midagi võimalik mõjutada, pani eelmisel nädalal lahkumisavalduse lauale kunagine respublikaanide programmikoordinaator Tarmo Peterson. Ehkki Peterson kuulus erakonna enam kui sajaliikmelisse volikokku, tekkis tal siiski tunne, et seal toimuv on rohkem “fassaadidemokraatia”.

Lahkuja usub, et õigus on endisel erakonna esimehel Rein Taageperal, kes viitas, et võim kuulub erakonnas vaid “äraostmatule” nelikule, kuhu kuuluvad Indrek Raudne, Urmas Reinsalu, Ken-Marti Vaher ja Taavi Veskimägi. “Erakonnas on päris palju inimesi, kes arvavad samamoodi nagu mina, kuid ei tee veel otsust lahkuda,” ütles Peterson.