"Tundub, et kui kiirreageerimine olnuks oma nime vääriline, oleks suudetud päästa palju rohkem inimelusid," ütles Rahumägi intervjuus Vikeraadiole, vahendab ERR Uudised. Rahumägi avaldas sügavat kahtlust selles, kas üksikult tegutseva ja üsna segase meelelaadiga isiku tegevust on üleüldse võimalik takistada.

"Julgeolekuasutuste jaoks on taolise profiiliga kurjategijad kõige keerulisemad, sest tavaliselt on süsteemid üles ehitatud mingi organisatsiooni või ideoloogia vastasena. Kuna isik valmistas kõike ette üksi, on seda väga keeruline takistada," sõnas julgeolekuekspert.

Norra politsei reageerimist sündmustele peab Rahumägi šokeerivalt käpardlikuks. "Tundub, et kui kiirreageerimine olnuks oma nime vääriline, oleks suudetud päästa palju rohkem inimelusid."

Politsei jõudis reedel Utøya saarele umbes poolteist tundi pärast tulistamise algust, kuna neil ei õnnestunud hankida kiiresti helikopterit ja ei leitud ka paati, mis oleks politsei kaldast vaid mõnesaja meetri kaugusel asuvale saarele toimetanud. Kui politsei viimaks tulistajani jõudis, andis see kohe alla.

Esimeste politseinike saabumine massimõrva toimumispaika Utøya saarele viibis paadimootori rikke tõttu kümmekond minutit, teatas Norra ajaleht Dagbladet. „Võin kinnitada, et meil juhtus mootoririke, aga saime peagi oma kasutusse teisi paate,“ ütles Nordre Buskerudi politseipealik Sissel Hammer Dagbladetile.