„Olen otsustanud erakonnast Res Publica lahkuda,” teatas Rahumägi (41) meediale saadetud avalduses. „Esitasin täna lahkumisavalduse Res Publica Viljandimaa piirkonna juhatusele. See on raske, kuid vältimatu otsus nii minu kui Res Publica jaoks.”

Rahumägi kandideeris ka suvel alguses Res Publica juhi valimistel, kus saavutas ülekaaluka võidu tema vastaskandidaat, „äraostmatust” endine rahandusminister Taavi Veskimägi.

”Res Publical on olnud oluline roll Eesti poliitilises ajaloos. Kuid Res Publica juhtpoliitikud on kasvanud eri suundades ja Res Publica ise ei ole enam see erakond, kuhu ma astusin. Res Publica on eemaldunud erakonna loomisel pühaks peetud põhimõtetest ja väärtustest ning valijatele antud lubadustest. Rahuliku ja kaalutletud tegutsemise asemel kulub aeg mõttetule vastasseisule ja vaenlaste otsimisele,” nendib Rahumägi oma avalduses.

Täna on suuresti tänu Res Publicale tekkinud olukord, kus paremjõud on varasemast veelgi verisemalt killustunud ja vasakjõud koguvad tuure, leiab Rahumägi.

“Ma usun endiselt, et tugev ja oma põhimõtteid mitte reetev parempoolne poliitika suudab Eestit edasi viia,” nendib ta. “Seepärast astun erakonda, mis täna ainsana suudab vastu seista vasakpoolsetele — astun Reformierakonda. Erakonda, mille poliitika on stabiilne, selge ja küps. Ka korrakaitsepoliitikas, mille tänased arengud on alguse saanud aastaid tagasi kokku kutsutud politsei ekspertkomisjonis, kuhu kuulusid ka Andrus Ansip ja Rein Lang. Ma seisan edaspidigi turvalisema Eesti kodu eest.”

Res Publica esimehe Taavi Veskimägi sõnul ei tulnud Rahumägi üleminek üllatusena. “Vaid mõned kuud tagasi, juunis esimeheks kandideerides rääkis Jaanus valmisolekust koostööks, sõltumata sellest, kes esimeheks valitakse.

Vaatamata sellele oli tema meelsus pärast erakonna esimeheks valituks mitteosutumist pehmelt öeldes “kohvrite otsas istuv”,” sõnas Veskimägi.

“Erakonna esimeheks pürgides rääkis Rahumägi koostöövalmidusest ka kaotuse korral. Nüüd on selge, et koostööst ja toona Reformierakonna liberalismiga nähtud maailmavaatelistest lahknevustest sai Jaanusele siiski tähtsamaks täitumata jäänud soov olla erakonna esinumber. Näis, kas Andrus Ansip on valmis oma kohast loobuma.”

Nädala eest lahkus Res Publicast suure skandaali saatel riigikogu liige Tarmo Leinatamm ning liitus Reformierakonnaga.

Res Publica teatel pakuti talle ülehüppamise eest Vanemuise peadirigendi kohta. Leinatamm ise põhjendas erakonnavahetust sellega, et Res Publica kahe aasta jooksul suutnud end maailmavaateliselt määratleda.

Respublikaan Marko Pomerants naljatles intervjuus Kuku Raadiole, et peab Rahumäe ja Leinatamme ülehüppamist salaplaaniks kallutada Reformierakonda konservatiivsema maailmavaate suunas.

Pomerants osutab, et veel hiljuti armastas Rahumägi sõna võtta konservatiivsuse kaitseks ja liberaalsuse vastu.

Kahe mehe lahkumisest Res Publica aga puudust ei tunne. “Leinaseisakut ei toimu, erakond läheb edasi,” märkis Pomerants.