Põhja prefektuuri Lääne-Harju politseijaoskonna politseinikud pidasid 29. juulil kinni 26-aastase Lauri, keda kahtlustatakse 25. mail Tallinnas Rahumäe terviserajal 21-aastase naise ründamises.

Hetkel viibib mees kontrolliks raviasutuses, kus tema suhtes viiakse kriminaalmenetluse raames läbi erinevaid uuringuid selgitamaks, kas ta oli teo toime panemise ajal süüdiv.

Kahtlustatava puhul on aga tegemist EKRE nüüdseks endise liikme Lauri Õunaga, kes kandideeris ka viimastel valimistel riigikokku. Õun on sündinud 1989. aastal. Tal on avalike andmete kohaselt keskharidus ning valimistel kandideerimise ajal märkis ta oma töökohaks "administraator". Samuti tituleeris ta ennast siis töötava üliõpilasena.

Ta osales tänavustel riigikogu valimistel, kus püüdis hääli EKRE nimekirjas Ida-Virumaal. Valituks Õun ei osutunud ja ta kogus kokku vaid 19 häält.

Läinud aasta lõpus kuulus ta ka pooleteise kuu vältel Eesti Vabaerakonda, alates 1. jaanuarist 2015 kuulus mees aga EKRE ridadesse. Õun on 3. augusti seisuga erakonnast välja astunud.

www.rahvuslasteklubi.org andmetel on ta sama portaali tehniline juhataja. Klubi määratleb end Tallinnaga seotud eestimeelsete inimeste ühendusena.

Alates 2014. detsembrist Õuna firma välja ajalehte Rahvuslik Teataja. Äriregistri andmetel ta firma ainus juhatuse liige.

Mullu aprillis kirjutas Õun blogis Rahvuslane migrantidest. Ta loetles nimetatud artiklis üle erinevaid variante Eestisse tulnud välismaalastest, kes tema sõnul talle enda tuleku põhjustest rääkisid.

"Võis haista, et neil oli mingeid koduseid probleeme ning seepärast läksid välismaale ja kui Londoni ei saanud, käis Eesti kah. Peaasi, et kodumaalt ära. See on mingi psühholoogiline rändkärbes ja töötab eestlaste seas peades kah, mis osasid rändama/välismaale ajab," kirjutas Õun mõnevõrra segasevõitu blogiartiklis.

Noor tervisesportlane sattus tänavu 25. mai lõuna ajal Tallinnas Rahumäe kalmistu taga asuval jooksurajal rünnaku ohvriks ja hoiatas sotsiaalmeedias üksi jooksmas ja jalutamas käimise ohtude eest.

Kusjuures Õunale pole see mitte esimene sellelaadne juhtum. Lauri on olnud nimelt 2013. aasta kevadel kahtlustatav KarS §121 järgi klassifitseeritavas kuriteos, kus ta ründas avalikus kohas noort naisterahvast, üritades teda kanga-laadse esemega kägistada.

Naine tõrjus toona rünnaku kiiresti ning ta tervisekahjustused ei olnud tõsised. Pärast lühikest vestlust lahkus Lauri sündmuskohalt. See kriminaalasi lõpetati oportuniteediga, kuna kahtlustatav oli varasemalt kriminaalkorras karistamata ning üliõpilane. Lauri pidi toona kohustuslikus korras tasuma riigituludesse 320 eurot.