Valimislubaduste täitmise tuhinas ehitab Tallinna linnavalitsus ligi 13 miljoni krooni eest valmis Laagna ja Peterburi tee ühenduse, mis aga tuleb juba paari aasta pärast lammutada, sest samasse kerkib eritasandiristmik, kirjutab Postimees.

“Rohkem kui 100 tuhat Lasnamäe elanikku on enam kui 20 aastat vaadanud võsastunud kraavi ja oodanud Laagna tee väljaehitamist ja selle ühendamist Peterburi teega,” ütles Ratas Raepressi vahendusel.

Rahu teed, mis ühendab Laagna ja Peterburi teed, ehitab 12,76 miljoni krooni eest ehitusfirma Teede REV-2, töö valmib juba selle kuu lõpul.

Linna võimuliit lubas Laagna tee ja Rahu tee valmisehitamist koalitsioonileppes koos teiste oluliste liiklussõlmede rajamisega. Peale Laagna tee ja Narva maantee kesklinna osa pole aga suudetud kahe aastaga valmis saada ühtki teist leppes lubatud tee-ehitust kokku 17 hulgast.

Ristmiku ehitusele on algusest peale vastu seisnud Tallinna Tehnikaülikooli teedeinstituudi lektor, insener Tiit Metsvahi, kes tegi tänavu suvel ekspertiisi ehitusprojekti liikluskorraldusliku osa kohta. Metsvahi kirjutab ekspertiisi kokkuvõttes, et projekti realiseerimine pole asjakohane, vaid on sisuliselt maksumaksja raha raiskamine, sest see pole kavandatava eritasandilise ristmiku osa.

Metsvahi tegi ettepaneku suunata tema hinnangul tuulde minev raha hoopis Narva maanteed ja Peterburi teed ühendava kitsukese Mustakivi tee teise niidi ja Mustakivi-Peterburi teede fooriristmiku valmisehitamiseks. See aitaks Metsvahi hinnangul piirkonna tipptunnil autodega ummistumist palju paremini vältida.

Nüüd, mil Rahu tee on kolme nädala pärast valmis saab, ütleb maanteeameti europrogrammide peaspetsialist Andres Brakmann, et mitmetasandiline Väo ristmik saaks valmis ehitatud ka eurorahade eest, edastab Raepress.

Kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppeli sõnul ootas ka linn Väo ristmiku projekti. “Paraku projekteerimine venis ja selgus eurorahadega valmiva Väo ristmiku suhtes saabus alles augusti lõpus,” selgitas Koppel olukorda.

Brakmann väidab, et Väo ristmiku ehitus algab praeguste kavade kohaselt 2006. aastal ja valmib 2007. aastaks.

“Arvestades seniseid kogemusi ei saa sellesse väitesse eriti tõsiselt suhtuda ja kui Rahu tee kolme nädala pärast ei valmiks, tuleks tallinlastel veel aastat viis kuni kümme tupikuga lõppeva Laagna teega leppida,” ütles abilinna pea Jüri Ratas.