Revisjonikomisjon pidas esmaspäeval koosoleku, mille üheks eesmärgiks oli kontrollida linna asutuste 2009. aasta rahakasutuse korrektsust. Komisjon otsustas, et asutused ei olnud eksinud, aga koosolekul tehtud ettekannetest selgus murettekitavaid seiku mitme asutuse rahalisest seisust.

“Alafinantseerimise tulemusena ei suuda Tallinna Linnateater täita kehtivaid tuleohutusnõudeid ja sellises olukorras on küsitav Linnateatri töökoja ja kogu teatri tegevuse jätkumine,” edastab komisjoni reformierakondlastest liige Mart Aare koosolekul kuuldut.

“SA Tallinna Lauluväljak juhataja Riho Rõõmus pani kahtluse alla laulukaare jätkuva kasutamise kontserttegevuseks. Ajahammas on teinud oma töö puidust konstruktsiooniga, millele kinnituvad laulukaare kajalaudised. Lihtsamalt öeldes prussid, millele laudis kinnitub on kohati läbi mädanenud ja iga hetk võib esinejatele mõni laua jupp kaela sadada.”

Revisjoni tulemusena selgus, et enamuses kontrollitud linnaasutustes ei täideta kohustust vara taastamisväärtuses kindlustada.

“Tallinna Loomaaia direktor Mati Kaal ütles, et tema on järginud kõrgemalt poolt tulnud suusõnalist korraldust, mis on keelanud kulutada raha hoonete ja vara kindlustamisele seoses vajadusega kärpida kulutusi,” lisas Aare.

Lõpptulemusena kinnitas komisjon kaheksa poolt- ja ühe vastuhäälega, et kontrollitud linnaasutustes on eelarvelisi vahendeid kasutatud otstarbekalt.

Mart Aare ise pole selle otsusega nõus ja soovitab linnal lõpetada kulutused linna televisiooni (ligi 6 miljoni) tarbeks ja suunata vabanevad vahendid märksa pakilisemate küsimuste lahendamiseks.

Süüdi riigi ja linna kehv koostöö?

Komisjoni esimees Madis Kübar (IRL) kinnitas, et koosolekul tõesti räägiti linna asutuste kahetsusväärsest seisukorrast.

“Koosolekul vaadati üle, kuidas raha kasutus ametiasutustes korraldatud on. Komisjon otsustas, et kõik asutused kasutasid raha korrektselt. Asutuste rahapuuduse tagajärjed tulid jutuks teemaväliselt.”

Kübar ütles, et linnateatri ja lauluväljaku hoonete ohtlik olukord võeti teatavaks, aga kuna see ei kuulu revisjonikomisjoni pädevusse, ei tehtud selles suhtes ühtki otsust. Tema sõnul on probleem selles, et asutustel on raha lihtsalt vähe, mitte et nad ise seda valesti kasutakseid.

“Üle-Eestilise tähtsusega asutuste halb seisukord räägib linna ja riigi halvast koostööst,” nentis Kübar. Samas avaldas ta lootust, et esile kerkinud probleemi ei jäet sinnapaika ning sellega siiski asutakse tegelema.