Saaremaa muuseumi direktori Endel Püüa sõnul on käesolevaks ajaks on selgunud, et 2011. aasta riigieelarvest projektile "Kuressaare kindluse kui turismiobjekti arendamine" eraldatud kaasfinantseeringust ei piisa. "96 511,67 euro suurusest kaasfinantseeringust on praeguseks kasutamata vaid 9075,41 eurot ja seega on oht, et kindluse konserveerimistööd võivad sel aastal seiskuda," selgitas ministeeriumi poole pöördunud Püüa ajalehele
.

Muuseumi direktor nentis, et võttes aluseks käesoleva aasta tööde kulgemise, kulub soodsate ilmastikutingimuste korral aasta lõpuni kaasfinantseeringuks veel ligikaudu 72 500 eurot. Kui arvestada sellest summast maha olemasolev jääk, oleks vaja veel 63 424,59 eurot.
Saaremaa muuseum näeb Endel Püüa sõnul täiendava kaasfinantseeringu osalise katteallikana võimalust tõsta muuseumi selle aasta eelarves Kuressaare kindluse reale ümber Korsi talu renoveerimise tänavune kaasfinantseering 25 387 eurot, mis jääb nagunii kasutamata, kuna Korsi projekt ei saanud struktuurifondidest toetust.

Kuhu täpsemalt raha rohkem kulunud on, kui projekti raames arvatud, ja kauaks tuleb tööd seisata, kui riigipoolset kaasfinantseerimist pole võimalik suurendada, ei tahtnud Endel Püüa eile ajalehele kommenteerida.

Ka kultuuriministeeriumis ei osatud veel eile täpsemalt öelda, millised võimalused neil palve täitmiseks on. "Selgitame kõigepealt koostöös muuseumiga välja, mismoodi on selline arvestus tekkinud, ja seejärel otsustame, kuidas edasi," lausus Saarte Häälega kõnelenud kultuuriministeeriumi pressiesindaja Katrin Arvisto.

Kuressaare linnuse konserveerimis- ja restaureerimistöödeks allkirjastas Saaremaa muuseum lepingu mullu juunis. Projekti kohaselt on kavas Kuressaare kindluse suuremahulised konserveerimis- ja restaureerimistööd ning arheoloogilised uuringud, mis on suures osas juba ka käimas. Peale selle peaks remonditama ka osa muuseumi abihooneid ja tehnosüsteeme ning koostatama uusi püsinäitusi. Projekti kogumaksumus on ligi neli miljonit eurot ja seda rahastab 85 protsendi ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fond. Tööde lõpptähtaeg on 2015. aasta juuli.