Helme allkirjastas 1. septembril käskkirja pealkirjaga „Vabariigi Valitsuse reservist sihtotstarbeliste vahendite eraldamine“.

Seal seisab: „Riigieelarve seaduse § 58 lõigete 11 ja 4 alusel ning kooskõlas Vabariigi Valitsuse 31. juuli 2014. a määruse nr 123 „Vabariigi Valitsuse reservist vahendite eraldamise ja eraldatud vahendite kasutamise kord“ § 4 lõikega 4¹ eraldada Vabariigi Valitsuse reservi sihtotstarbelistest vahenditest Rahandusministeeriumi valitsemisalale riigivalitsemise tulemusvaldkonna finantspoliitika programmi 1 500 000 eurot USA advokaadibürooga Freeh Sporkin & Sullivan LLP sõlmitud õigusabi lepingu kuludeks.“

Eesti Ekspress kirjutas eile, et välisministeeriumi ja välisluureameti koostöös valminud taustakontroll oli Martin Helme ja tema nõunike välja valitud USA advokaadibüroo suhtes märksa kriitilisem kui seni avalikult teada. Tõele ei vasta Helme väide, et dokument ei sisaldanud soovitust selle bürooga koostööd mitte teha.

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni ja korruptsioonivastase erikomisjoni juhid jõudsid seisukohani, et USA advokaadibürooga Freeh Sporkin & Sullivan sõlmitud leping tuleks lõpetada. Selle maksumus oleks vähemalt 60 000 eurot ja sellele lisanduks ilmselt veel ka juba tehtud tööde kulutused.