Maksud on paremini laekunud,“ rääkis minister. „See indikeerib aasta alguses prognoositust paremat majanduskasvu. Teises kvartalis ei ole halvenemist olnud. Maksud laekuvad kenasti.“

Ministri sõnul on eelarves ette nähtud, et mittemaksulisi tulusid on vähem ja nendest enamikus on laekunud dividendid. „Sotsiaalmaks ja üksikisikutulumaks on oodatust pisut paremini laekunud, aga inimeste optimistlikumat meelt väljendab see, et käibemaks on loodetust paremini laekunud.“

Maksude laekumiste puhul märkis Ligi, et selle taga on ka maksude kogumiseks tehtud pingutused.

Kulude pool on planeeritust väiksem, mille kohta ministri sõnul ei saa öelda, et oleks hirmus koonerdamine käinud. „Riigi tegevuskulud on kasvanud, aga siin taga ei ole ametnike palgakasvud, peamine tegur on kaitsekulud, mis osaliselt kajastuvad tegevuskudena,“ selgitas Ligi.

Rahandusministeeriumi teatel on riigieelarvega võrreldes esimese seitsme kuuga laekunud makse üle ootuste, põhjuseks eelkõige käibemaksu ja juriidilise isiku tulumaksu hea laekumine.

Juulis laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse makse 461,9 miljonit eurot, seitsme kuu kokkuvõttes on eelarvest täidetud 58,2 protsenti aastaks plaanitust, teatas ministeerium.