Rahandusministeerium teatab pressiteate vahendusel, et õigusbüroo esindab Eestit pankadega seotud rahapesu asjades, kus liikus miljardite dollarite väärtuses raha vastuolus kohaliku ja rahvusvahelise õigusega.

Lisaks rahapesu uurimise toetamisele esindab büroo ministeeriumi väitel Eesti valitsust USA ja teiste riikide finantsasutuste juures.

"Advokaadibüroo täidab neid ülesandeid tihedas koostöös Eesti rahandusministeeriumi, finantsinspektsiooni, justiitsministeeriumi, riigiprokuratuuri, politsei- ja piirivalveameti, rahapesu andmebüroo ja teiste Eesti asutustega, mis tegelevad rahapesu juhtumite uurimise või vastastikuse õigusabi menetlemisega," märgib ministeerium teates.

Eesti soovib saada osa rahasummadest, mille Ameerika Ühendriikide valitsusasutused võivad saada õigusrikkujatest finantsinstitutsioonidelt kokkulepete, rahaliste karistuste või konfiskeerimise kaudu või muul viisil.

USA bürooga seotud lepingu eesmärk on sõlmida kokkulepe USA pädeva asutusega sissenõutavate trahvisummade osaliseks ülekandmiseks Eestile (forfeiture sharing agreement).

Advokaadibüroo töö jaguneb kolme etappi.

1. Uurimismenetluse hinnang ja tegevuskava, koostöö Eesti ametiasutustega

  • Panna alus kõrgetasemelistele kontaktidele Eesti valitsusasutuste ning Ameerika Ühendriikide justiitsministeeriumi ja rahandusministeeriumi, Väärtpaberi- ja Börsikomisjoni (SEC) ja muude asutuste vahel, et tagada usalduslik suhtlus ning infovahetus.
  • Lõppeesmärk on kindlustada, et finantsinstitutsioonid vastutavad oma tegude eest, võimaldades hüvitada rahaline ja mainekahju, mida Eesti on pidanud kandma.

2. Eesti ametiasutuste abistamine ja nõustamine uurimismenetluses

  • Teha tihedat koostööd asjassepuutuvate Eesti uurimisasutustega ja pakkuda neile abi intervjuude ja dokumentide analüüsiga nii Eestis kui ka teistes riikides;
  • edastada väljaselgitatud asjaolud Ameerika Ühendriikide asutustele, osaleda võimalikke rahalisi karistusi puudutavates läbirääkimistes;
  • esitada õiguslik analüüs läbiviidud uurimistulemuste kohta; välja tuua tegevustega seotud eeldatavad kulud;
  • anda hinnang asja edasise perspektiivikuse osas ning sõlmida kokkulepe USAga sissenõutavate trahvisummade osaliseks ülekandmiseks Eestile;
  • anda soovitused edasiste tegevuste osas lähtudes Eesti Vabariigi huvidest.

Õiguslikule analüüsile tuginedes otsustatakse lepinguliste tegevuste jätkamine või perspektiivi puudumisel lepingu lõpetamine.

3. Tugi USA ametiasutustega läbirääkimistel ja sissenõutavate trahvisummade Eestile osalise ülekandmise kokkuleppe (forfeiture sharing agreement) sõlmimisel

  • Pakkuda õigusabi ja toetust Eesti valitsusele võimaliku rahaliste karistuste ja jagamise taotluse esitamise asjus. Lisaks pakkuda abi kõigi võimalike õiguslike kahju heastamise kohta, mida Eesti valitsus võib Ameerika Ühendriikides või teistes riikides ette võtta õigusrikkumisi toime pannud finantsinstitutsioonide vastu.