Üks kulukamaid on vaieldamatult peaminister Andrus Ansipi lubadus, et töötuskindlustusmakse määr langeb järgmisel aastal 4,2 protsendilt kolmele protsendile. Millegipärast aga annavad töötukassa ja rahandusministeerium sellele erineva hinna.

Töötukassa arvutuste kohaselt langeb järgmisel aastal töötukassa sissetulek 63 miljonit eurot, mis jääb kätte töötajatele ja tööandjatele. Rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt on puudujääk aga väiksem, kõigest 52 miljonit.

Töötukassa selgitas, et nende prognoos on koostatud rahandusministeeriumi kõige viimase ehk suvise majandusprognoosi järgi ning arvestades olemasolevaid seadusi.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja asetäitja Sven Kirsipuu selgitas rahandusministeeriumi prognoosi erinevust töötukassa ennustusest loodetavate lisatuludega. "Rahandusministeeriumi arvutuses on võetud arvesse juba tulumaksu loodetav enamlaekumine pärast määra alandamist. Tegu on arvestusliku summaga, mis sõltub makromajanduslikest eeldustest," põhjendas Kirsipuu.

Kallite lubaduste nimekiri ei piirdu töötuskindlustusmaksetega. Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ehitamine läheb praeguste andmete kohaselt maksma 78,5 miljonit, kuigi summa täpne suurus ja kulutamise aeg pole veel teada.

See summa on kavas leida mitmest allikast – riigieelarvest, kultuurkapitali sihtotstarbelisest finantseeringust ehitusperioodil, Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi (RKAS) omavahenditest ning võimalikus puudjäävas osas laenurahast, mille tagasimaksed kataks kultuurkapital aastate jooksul. Selle lahenduse juures tuleb märkida, et nii kultuurkapital kui RKAS on eurostati jaoks osad valitsussektorist, mistõttu kui RKAS võtaks ehituseks laenu ja kultuurkapital tasuks aja jooksul selle makseid, siis eurostati võlastatistikas läheb see arvesse riigivõlana. Lisaks vähendab see mõistagi nii kultuurkapitali kui RKASi võimet kulutada raha mujale.

Järgmisel aastal jõustub veel teatav hulk lubadusi. IRLi üks valimislubadusi, kodualuse maa maamaksuvabastus, läheb maksma 13 miljonit eurot. Riik lubas omavalitsustele tekkinud puudujäägi hüvitada.

Mõned teised lubadused on aga odavamad. IRLi teine valimislubadus, vanemapension, läheb järgmisel aastal maksma kõigest 2,8 miljonit eurot.

Viimasel ajal kõneainet tekitanud õpetajate palgatõus omakorda peab tulema haridussektori omavahenditest ehk lisaraha selleks ei anta, on rõhutanud rahandusminister Jürgen Ligi. Haridusminister Jaak Aaviksoo on sellega nõustunud.