Postimees kirjutab, et telejuhti sundis 250 kilomeetri pikkusele teekonnale Eesti lõunapoolseimast punktist Soome lahe äärde mure ETV tuleva aasta eelarve pärast.

Kartuses, et riigieelarve koostajad unustavad poliitikute varasemad lubadused ja madal moraal võimaldab ETV eelarveks kirjutada suvalise numbri, korraldab Raag nn toetusmarsi, mille eesmärk on moraalselt kaasa elada eelarve koostajate pingutustele. “Kuna me oleme nüüd riigieelarvest täiesti sõltuvad, siis peame kuidagi toetama inimesi, kes teevad nii raskeid otsuseid,” põhjendas Raag toetusmarsi korraldamist.

Kokku osaleb Raagi korraldataval rännakul ligi kümme inimest, kuid esialgu pole selge, kas peale tema läbib veel keegi kogu teekonna. “Selline matk nõuab ka ettevalmistusi ja ega keegi peale minu pole selleks treeninud. Võib juhtuda, et vahepeal pean üksi kõndima,” lausus Raag.

Ta mainis, et on viimased kaks nädalat harjutanud õhtuti marssimist ning vesivillide ja valutavate varvastega juba täielikult harjunud.

Esmaspäeval Eesti lõunapoolseimast asustatud punktist, Naha külast alguse saav matk kulgeb läbi Antsla, Otepää, Jõgeva ja Tapa, lõppedes Võsu lähedal Soome lahe kaldal. “Eestlased on traditsiooniliselt mere ääres valget laeva oodanud,” tõdes Raag.

Lisaks toetus- ehk moraalimarsile nimetab Raag oma matka ka uurimisretkeks. “Noh, eks seda asja saab võtta ka lõbusa puhkuseveetmisena,” mainis ta. Muu hulgas soovib Raag oma silmaga veenduda, kas tõesti elab Eestis ühel ruutkilomeetril 16 korda vähem inimesi kui näiteks Hollandis või Belgias.

Teiseks soovib ETV juhatuse esimees testida enda ja oma reisikaaslaste vastupidavust, sest päevas on kavas kõndida ligi 30 kilomeetrit ja öösiti magatakse telgis. “See on puhas ellujäämisüritus. Tegelikult on pidevalt tarvis tõestada, et me jääme ellu ja oleme alles,” viitas Raag ETV rahaprobleemidele.

Kuigi ETV-l pole plaanis teha Raagi korraldatavast toetusmarsist telesaadet, ühineb reisiseltskonnaga keskkonnasaate “Osoon” võtterühm, kes kavatseb rännaku ajal teha mõned saated Eestimaa loodusest ja elust maal.

Ilmar Raag alustab oma matka läbi Eestimaa esmaspäeval, 15. juulil ja jõuab Soome lahe äärde 25. juulil. Esimestel kilomeetritel saadavad Raagi “Osooni” saatejuht Kaidar Kahar, saatejuht-toimetaja Kadri Hinrikus ja ETV internetiturunduse projektijuht Karin Leemet.