Lavastaja Hendrik Toompere sai esmaspäeval puhtjuhuslikult teada, et tema kohe-kohe proovisaali jõudev Heinrich von Kleisti „Lõhutud vaas” on uuslavastuste nimekirjast maha tõmmatud, kirjutab SL Õhtuleht.

Teatri juhtkond otsustas ära jätta ka Roman Baskini uuslavastuse, Dürrenmatti „Vana daami visiidi”, mis oleks pidanud esietenduma märtsis ja olnud pühendatud Everi juubelile.

Hendrik Toompere sai äraütlemisest šoki. „Ütlesin, et see ei ole võimalik. Taska ütleb, et kui teatris on rahaliselt miinus, siis ei tohi ühtegi lisakrooni kulutada. Pakkusin välja, et teen selle lavastuse igasuguste dekoratsioonideta. Tuli vastus, et ei, elektrit kulub ka.”

Toompere ei ole saadud vastustega rahul: „Kui sellised asjad keeratakse untsu, siis mina ei saa enam aru. Ma olen sellest lõplikult tüdinenud. Ja see ei ole esimene kord — ka varem on mu tükke ära jäänud. Miks ma pean kogu aeg vaidlema, kaklema ja võitlema, et ma tahan neid asju teha.”.

Ootamatu otsuse taga näeb ta pigem teatri halba juhtimist. „Kui meie teatris on 1,4miljoniline eelarvedefitsiit, siis teatri juhtimine eesotsas sihtasutuse juhatuse esimehega (Margus Allikmaa — toim.) on piisavalt ebakompetentne. Selle otsusega on tõsiselt kahjustatud suure hulga loominguliselt aktiivsete inimeste tegevust.”

Vabakutseline lavastaja Roman Baskin kohtub Draamateatri esindajatega, sest tahab otsest vastust, miks tema tükk ära jäetakse. Üks võimalik põhjendus, et teater on rahalises kitsikuses, talle ei istu: „Mis jutt see on!? Üks päev oli raha põhjuseks, teine päev oli midagi muud. Ütlesin neile, et Ita Everi juubelietenduseks on võimalik sponsoreid leida ka pimesi, see ei ole tõsiselt võetav jutt. See on udujutt!”

Teatri direktori Kris Taska sõnul pole hetkeseisuga tõesti Baskini lavastusel sel hooajal kohta. Toompere „Lõhutud vaasiga” saab tõenäoliselt siiski aprillis proove alustada. Põhjus peitub rahas.

„Kogu selle aasta on Eesti Draamateater äärmiselt pingelises rahalises seisus, kuna 2005. aastaks saadi kultuuriministeeriumilt ebaproportsionaalselt väike toetus,” ütleb Taska ja lisab, et sel hooajal tuleb 12 uuslavastust.