„Kui ma esmakordselt kuulsin Eesti soovist määrata ametisse komisjon, mis hakkab uurima ebaseaduslikku relvavedu reisiparvlaeval Estonia 1994. aasta septembris, arvasin, et asjad liiguvad väga õiges suunas,” kirjutas ajakirjanik Lennart Merile, Arnold Rüütlile, Allar Jõksile ja parlamendi erakondade juhtidele saadetud kirjas, vahendab EPL Online.

„Vahepeal olen ajakirjandusest lugenud isikutest, kes hakkavad uurimisega tegelema. Selle kirjaga tahaksin väljendada sügavaimat pettumust ja muret valitud komisjoni pärast,” kirjutas Rabe.

„Ma ei usu, et ametnik teabeametist, ametnik kapost ja kaks prokuröri, kes tegelevad peaasjalikult korruptsiooni- ja rahapesujuhtumitega, omaks piisavalt kvalifikatsiooni, taustateavet ning peamine, soovi teostada põhjalikku ja erapooletut uurimist niivõrd tähtsas ja delikaatses asjas,” leidis ajakirjanik.

Tema sõnul on kaks prokuröri, Kristel Siitam-Nyiri ja Margus Kurm, tuntud “seaduslikkuse ja moraali seisukohalt küsitavate meetodite” kasutamise poolest korruptsiooni- ja rahapesujuhtumite lahendamisel.

„Kui keegi söandab kaevata nende küsitavate meetodite peale kõrgemasse instantsi, jõuab ta välja Põhja ringkonnaprokuröri Martin Hirvoja juurde, kes on nüüdseks mõõdikute süsteemi ainsa ohvrina tagandatud justiitsminister Ken-Marti Vaheri lähedane sõber. Kõik viitab sellele, et asjad hoitakse „kontrolli all“,” kirjutas Rabe.

„Kogu austuse juures — lugupeetud härrad, kas Eesti on kujunemas nepotistlikuks banaanivabariigiks Euroopa Liidu koosseisus või on siiski tegemist demokraatliku riigiga?”

Samuti on Rabe kindel, et Euroopa Liit oleks enam kui valmis toetama Eestis põhjaliku erapooletu uurimise teostamist.

„See teeks võimalikuks nimetada ametisse uurimiskomisjon, mis koosneb isikutest, kes ei ole pärit Estonia juhtumiga otseselt seotud riikidest. See tagaks hoopis suurema erapooletuse,” arvas ajakirjanik.