Möödunud nädala teisipäeval ütles sotsiaalminister Tanel Kiik pressikonverentsil, et maski kandmisest peab saama sotsiaalne norm. Peaminister Jüri Ratas ütles, et ühistranspordis ja avalikes siseruumides tuleb kanda maski.

Sellega ei muutnud valitsus siiski maski kandmist kohustuslikuks, vaid andis range soovituse, suunise. See tähendab, et praegu kedagi maski puudumise pärast ei trahvita.

Terviseameti juht Üllar Lanno täpsustaski pressikonverentsil, et amet plaanib nädal aega jälgida, kui palju inimesed maske kannavad, pärast mida antakse valitsusele uued soovitused, kas ja millal kaaluda maskide kohustuslikuks tegemist.

Tungiv soovitus maski kanda anti seega möödunud teisipäeval ja hakkas ka sellest hetkest kehtima.

Liikumisvabaduse piirangud

Poodides ja kaubanduskeskustes hakkab taas kehtima 2 + 2 reegel. See tähendab, et inimesed võivad liikuda kahekesi koos, hoides teiste inimestega vähemalt kahemeetrist vahemaad.

Piirang kehtib väljaspool statsionaarsete istekohtadega ala ehk see ei kehti teatri- või kinosaalis istujatele. Erand kehtib töötajatele ja peredele - ühte perekonda kuuluvad inimesed saavad koos liikuda, see ei olene pere suurusest.

Teenuseosutaja peab tagama, et klientidel oleks võimalik tingimusi täita, ja hoolitsema selle eest, et inimeste rühmad saaksid väljaspool istekohtadega ala olla hajutatult.

Restorani kaheksa- või kümneliikmelise seltskonnaga?
Möödunud teisipäeval ütles haridusminister Mailis Reps vahetult enne valitsuse pressikonverentsi Vikerraadios, et edaspidi tuleb näiteks restoranis einestades järgida 8 + 2 reeglit ehk lauas tohib istuda kuni kaheksa inimest.

Pressikonverentsil tutvustati siiski 10 + 2 reeglit, mis neljapäeval valitsuse määrusega ka kinnitati. Seega tohib teatris, kinos, baaris või restoranis edaspidi koos viibida kuni kümnepealine seltskond, kes peab teise seltskonnaga kahemeetrist vahet hoidma.

Südaööst uksed kinni

Tänasest peavad toitlustus- ja meelelahutusasutused südaööl uksed sulgema ja saavad need uuesti lahti teha kella kuuest hommikul. Endiselt kehtib ka keeld müüa alkoholi pärast südaööd. Toitu saab siiski ka pärast 00.00 kaasa osta, lihtsalt einelas maha istuda enam ei tohi.

Lahtiolekuaja piirang ei laiene kultuuriasutustele

Üle südaöö tohivad oma uksed klientidele avatuks jätta statsionaarsete istekohtadega kultuuriasutused, näiteks teatrid, kinod, kontserdisaalid.