10. detsembri õhtul läks pensionär Anatoli Laskov oma kääbuspinšeri Tommiga jalutuskäigule. Tänaval tuli ootamatult kaelarihm kaelast ära ning koer jooksis minema, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

“Kuulsin, et ta haugub kuskil kõnniteel, mida mööda läks üks paar. Seejärel nägin, kuidas tänavavalguses välgatas metallkepp ning Tommi jäi vait.” Kui pensionär sündmuspaigale jõudis, nägi ta oma koera verelombis lamamas.

Laskov viis koera viivitamatult loomaarsti Natalja Zalita juurde, kelle sõnul oli loom praktiliselt surmasuus.

Arst saatis koera röntgenisse, mis näitas, et koeral on tõsiselt vigastatud viis kaelalüli. Tõenäoliselt üks lüli ots isegi torgib koera närvi, seepärast vaatab koer vaid paremale ning ulub vahetpidamata. Praktika on näidanud, et selliste traumadega jäävad ellu vaid üksikud koerad.

Praegu on Tommi seisund enam-vähem stabiilne: koer tõuseb harva, käib suure vaevaga ning sööb väga vähe. Iga päev teeb omanik talle seitse unerohusüsti, kuid see eriti ei aita. Loomaarstid soovitavad teha talle operatsiooni, milleks on vaja üle 10 000 krooni, kuid kogu raha kulub süstidele — üks süst maksab vähemalt 50 krooni.

“Meile anti vaid kolm kuud. Kui selle aja jooksul koer ei parane, siis oleme sunnitud teda uinutama. Võimalik, et see on humaanne, kuid minu käsi ei tõuse…,” räägib Laskovi tütar Svetlana.

Koera lööjaks osutus 31-aastane Vladislav Jakovlev — korralik kahe tütrega pereisa. “Mina olin koos naisega teel koju, kui meile see koer kallale tuli. Mina olen invaliid ja ei suuda oma jalgadel kindlalt seista, seepärast vehkisin jalutuskepiga, et koer eemale tõrjuda,” räägib Jakovlev.

Laskov pöördus politseisse palvega alustada menetlust karistusseadustiku paragrahvi põhjal, mis käsitleb looma julma kohtlemist. Tulevikus plaanib Laskovite pere kaevata Jakovlev kohtusse.

Jakovlev ei pea temale esitatavat süüdistust õiguslikuks, sest koeraomanik ise rikkus koerte ja kasside pidamise eeskirja, sest koera tohib viia avalikku kohta rihma otsas.

Eesti Loomakaitse Seltsi esimees Heiki Valner arvab, et käesolev juhtum peegeldab väga hästi inimestesse kogunenud viha. “Jah, koer polnud rihma otsas, kuid see ei tähenda, et on vaja peksta.”