Ühtegi probleemi ei olnud Luigel enda sõnul esile tuua, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Igas töös tekib vigu. Praegusel juhul tekkis tehniline viga IT-töös. Aga see ei tähenda, et kogu ministeeriumi töö halb oleks,” rääkis Luik, kelle sõnul on koostöö ministeeriumiga viimasel ajal aina paranenud. „Uue seadusega oleme rahul,” kinnitas Luik sotsiaalminister Maret Maripuu kõrval istudes.

Helve Luik esindab organisatsiooni, mille on loonud sotsiaalministeerium ja mille rahastus käib sotsiaalministeeriumi kaudu hasartmängumaksust. Kui tänavu 16 miljonit krooni saanud EPIK on sotsiaalministeeriumiga käsist ja jalust seotud, siis näiteks MTÜ Eesti Patsientide Esindusühing on oma sõltumatuse säilitamiseks jäänud ilma suurtest rahasummadest.

Möödunud aastal kahandas sotsiaalministeerium patsientide esindusühingu 300 000-kroonise toetuse poole vähemaks. „Meilt võetakse raha ära kohe, kui midagi kritiseerime,” ütles MTÜ juht Pille Ilves. Ühtaegu väldib ühing rahast loobudes ministeeriumi suuvoodriks hakkamist ega karda ministeeriumiga tülli minna.

Otseselt puudega inimestega tegelevad organisatsioonid, kes on inimeste kannatusi ligidalt näinud, räägivad veidi teist juttu kui nende üldesindaja ministeeriumi juures.

Nii Auli Lõoke liikumispuuetega inimeste liidust kui ka Tauno Asju Tallinna puuetega inimeste kojast peavad toimunut riigi suureks möödalaskmiseks. „Kuidas küll süsteemi enne ei katsetatud, kui vanalt üle mindi?” ei suuda Lõoke ära imestada. „Ja inimesi üldse ei teavitatud nendest muudatustest,” lisas Lõoke, kelle sõnul olid rahast ilmajäänud paanikas.

Maripuu andis eile teada, et tuhandete puudega inimeste riigi rahalisest toetusest ilmajäämises on süüdi kantsler Riho Tapfer ja asekantsler Riho Rahuoja ning tegi neile noomituse.