Alustuseks saatis Kender portaali ZA/UM vahendusel Surkovile pika kirja. Kender rõhutas oma kirjas, et saab temast ja Venemaast aru ja austab väga vene kultuuri, aga Eesti on otsustanud ajada "iseseisva riigi asja". Ta tõi välja, et Eesti on Krimmi ja Venemaa sotsiaalmajandusliku taseme ammu ületanud ja eestlastel on vastupidiselt krimlastele lootus, et elu läheb kogu aeg paremaks.

"Muidugi me kraakleme ja viriseme, targutame ja jaurame, vahel huligaanitseme, aga sellele vaatamata ei taha me mitte midagi muud, kui seda oma riiki, kus me saame seda kõike teha. Me oleme end sidunud liitlastega, kes veidi omadest huvidest, veidi inimlikkusest, veidi suurte väärtuste nimel seda meie asja toetavad," kirjutas Kender.

"Õigusriik ei ole sõnakõlks. E-riik samuti mitte. Schengen on võlusõna. Meil on palju puhast ja rikkumata loodust. Palju vabadust. Sa saad auto tehnoülevaatuse tehtud ilma altkäemaksu ja järjekorrata. Sa ei pea tundma ahistamist maksu- või mõne muu ameti poolt. Sa ei pea eriti kartma politsei omavoli. Kui sul midagi juhtub, siis sul on päriselt lootust. Pensionid on vaatamata sellele, et meil ei ole naftat, nagu Toljasik märkis, kogu aeg kõrgemad kui Venemaal," ütles Kender ja kutsus Surkovit Eestisse külla.

"Veli Vladislav, ma austan Su rahvast, Su presidenti, Su riiki ja Sind. Ja ma tean, et see, kuidas ajalugu teid mäletab, on kõik teie endi kätes. Oleks lahe, kui Sind ja Vladimir Putinit mäletatakse kui Venemaa Protagorast ja Periklest, neid kuldajastu toojaid. See praegune hetk on teil valikukoht. Kõik, mis siiani on toimunud, on räägitav, usu mind. Siit saab veel igale poole minna. Kuldajastu, see on väärt eesmärk, ja kui Sa selle saavutamisel ka ebaõnnestud, siis luban Sulle, et olen valmis Sind alati enda juures varjama, ükskõik, kes otsima tuleb," lõpetas Kender.

Surkov ei pidanud paljuks Kenderile vene portaali ruspioner.ru vahendusel vastata:

"Tere, veli Kaur! Tänan sind küllakutse eest. Sa kirjutad, et saan tulla nii pea, kui minu Euroopa liidu viisakeeld tühistatakse. Ja see juhtub sinu sõnutsi hiljemalt siis, kui Venemaa Euroopa liitu jõuab. Ma mõistan su sõnu ja soovin sulle tervist ja pikka iga. Väga pikka. Aga ma olen Tallinnas käinud. Oled sa Moskvas käinud? Kui ei, tule! Võime kohtuda ka Groznõis. Räägime, kirjutad sa. Vastus on: tule, vennas! Venemaa on väga suur. Kui Venemaa oleks Euroopa liidus, siis võib tekkida küsimus, et kas Venemaa on Euroopa liidus, või Euroopa liit on Venemaas? Sa ütled, et Venemaa on Eestilt palju õppinud ja avaldad lootust, et Venemaa saab olema edukas ja vaba nagu Eesti. Aga kui ma vaatan maailmakaardil sinu ja enda riiki, ma arvan, et meil on vedamisest erinevad arusaamad. Jah, ja vabadusest. Nii et rääkida oleks huvitav. Tänan sind toetuse, sooja suhtumise eest ja selle eest, et su lapsed õpivad vene keelt. Tule lastega! Tagasi minna sa ei tahaks," seisis Surkovi vastuses.