Juhtide tasandi kõnelused hõlmavad EL-i ja Venemaa suhete kõiki aspekte — toetust poliitilistele ja majandusreformidele, kaubandus- ja energeetikaküsimusi, tehnoloogilist süvakoostööd, rahvusvahelisi suhteid ning muud, teatas Euroopa Komisjoni pressiteenistus.

Enne kohtumist ütles komisjoni president Barroso, et ootab viljakat arutelu peaminister Putini ja tema valitsusega. „Meie kõneluste sügavam taust näitab taas, kuivõrd seotud on omavahel Venemaa ja Euroopa Liit ning tõendab jagatud huvi ühiste probleemide lahendamisel avatud dialoogi kaudu. Eelkõige ootan ma täiendavat arengut moderniseerimispartnerluse vallas, mis on juba toimiv ning toetab innovatsiooni, reforme ja õigusriigi põhimõtteid Venemaal,“ rääkis kõrge euroametnik.

„Me peaksime ka kasutama positiivset õhkkonda, et astuda viimased sammud Venemaa ühinemiseks Maailma Kaubandusorganisatsiooniga ning edendada hoogsalt uut EL-i ja Venemaa vahelist lepingut, mis käsitleb kaubandust, investeeringuid ja energeetikat,” lisas Barroso.

Venemaa valitsuse ja komisjoni ühiskohtumisi on peetud alates aastast 1995, viimati 2009. aasta veebruaris Moskvas. Seekordne kohtumine on kõigi aegade suurim, hõlmates volinike kolleegiumi ja tosinat Venemaa Föderatsiooni ministrit.

Alla kirjutatakse mitu energeetikaalast dokumenti, sealhulgas ajakohastatud varajase hoiatamise mehhanism. President Barroso ja peaminister Putin annavad ka ühise pressikonverentsi.