9. mail Moskvas viibimisest on Rüütel keeldunud. Päev hiljem viibivad Balti riikide esindajad Venemaa pealinnas niikuinii, sest siis toimub Moskvas Euroopa Liidu ja Venemaa esindajate kohtumine, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ka Eesti välispoliitika juhtfiguurid kinnitasid üsna veendunult, et Moskva astub juba lähitulevikus piirileppe sõlmimiseks aktiivseid samme.

“Ma ei välistaks, et Venemaa hoiab seda päeva jätkuvalt ühe võimalusena lepingu allakirjutamise pakkumiseks,” ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. “Minule on Vene poliitikud mõista andnud, et huvi piirilepingute vastu, et nendega edasi töötada ja need lähemal ajal allkirjastada, on Venemaa poolel olemas.”

Mihkelsoni sõnul on 9. mail Moskvasse sõitvale Läti presidendile Vaira Vike-Freibergale tehtud ettepanek kauemaks kohale jääda, millest on välja loetud piirileppe allkirjastamise võimalust.

Läti president aga ei taha lepet sel päeval ja selles kohas allkirjastada. “Läti president soovib, et piirileping allkirjastataks välisministrite tasemel,” ütles Läti riigipea pressiesindaja Aiva Rozenberga. “Vaira Vike-Freiberga ei soovi seda ise 10. mail Moskvas allkirjastada.”

Ajalehe diplomaatiline allikas viitas, et Vladimir Putin kaalub ühe võimalusena samaks päevaks Moskvasse kutsuda ka Arnold Rüütli.

Läti ja Eesti eelistaks leppe allkirjastamist siis, kui Venemaa välisminister tuleb hoopis siia külla. Ka Rüütel on viidanud, et leppele võiks allkirjad anda ministrid.