Riigikogu võttis täna vastu politseiteenistuse seaduse muudatused, mille järgi ei saa eripensioni politseinikud, kes on ametist vabastatud distsiplinaarsüüteo eest.

Keskerakonna fraktsiooni liikme Koit Pikaro ettepanekul ei saa politseiametniku pensioni politseinik, kes on teenistusest vabastatud teenistuskohustuste süülise täitmata jätmise või mittenõuetekohase täitmise eest või joobnuna teenistuses viibimise eest.

Pikaro ettepanekut toetas 35 ja vastu oli 31 Riigikogu liiget. Üks saadik jäi erapooletuks. Siseminister Tarmo Loodus ei pidanud Pikaro ettepanekut õigustatuks.

Riigikogu liige reformierakondlane Ignar Fjuk avaldas heameelt, et Riigikogul õnnestus eripensionite saajate pikast nimekirjast välja rookida need, kes ei ole aru saanud politseiametniku erilisest vastutusest ja väga olulisest märgilisest rollist kaaskodanikele.

“Politseiametnikud, kelle kaaslaseks tööpostil on viinakurat, teevad võimalikest suurima vea — selle asemel, et anda teistele head, nad annavad halba eeskuju,” teatas Fjuk ETAle. “Erisoodustused ei saa tuleneda automaatselt avalikus teenistuses oleva isiku erilistest ametiülesannetest, vaid peavad olema seotud ka isikule esitatavate kõrgendatud nõudmistega.”

Fjuki sõnul ei ole see, et karskust tööpostil tuleb käsitleda ametikohale esitatava kõrgendatud nõudmisena, ajutine abinõu. “Loodan, et käesolev eripensionide sidumine eetiliste kriteeriumidega ei piirdu üksnes politseiametnikega,” ütles Fjuk. “Kõlbelise mõõdupuuga tuleb üle vaadata ka kõik teised eripensioni saamist käsitlevad avalike teenistujate seadused. Arvan, et see peab puudutama ka Riigikogu liikmeid.”

Politseiametnikel on õigus eripensionile järgmisest aastast.