Estonia ooperipubliku seas on palju purjus Soome turiste, kes etenduse ajal kõva häälega juttu ajavad ning üleolevalt ja labaselt käituvad, kirjutas SL Õhtuleht. Lisaks jääb nii mõnigi turist teatritoolile istudes magama ja hakkab norskama.

21. novembril toimetasid politseinikud “Carmeni” etenduselt käeraudades minema keskealine purjus soomlanna. Sõimleva naise etteastet saatis kaasmaalaste naer, sest kõigil olid tugevad grammid sees ja tuju ülemeelik, lisas ta.

“Seisma etendus ei jäänud, kuid eks ta kannatas küll. Niisugust asja riigiooperis ei tohiks juhtuda. Mujal maailmas on midagi sellist välistatud, meil aga mitte,” ütles rahvusooperi solist, bariton Jassi Zahharov.

Üks teatri orkestrant ütles, et orkestriaugu eesotsas istuvad muusikud kuulevad hästi purjus turistide valju jutuvada. “Nad on enamasti purjus, käituvad üleolevalt ja on labased,” leidis ta.

“On olukordi, et etendus algab, dirigent tõstab käed… ja siis käib mingi mölin. Dirigent laseb käed alla, sest ei saa alustada,” ütles orkestrant.

Estonia teatri pressiesindaja Kaido Padari sõnul ei luba teatri kodukorraeeskiri purjus inimesi ega beebisid saali. “Kui välismaalane on pruukinud liigselt alkoholi, siis administraator neid saali ei lase. Aga eks neid satub siia ikka,” ütles Padar.

Rahvusooperi Estonia loominguline juht Arne Mikk leiab, et Eckerö Line, mis soomlastele Estonia etendusi pakub, on oma kliente ja publikut juba tükk maad paremaks kasvatanud. “Oli aegu, kui turistid tulid otse laevalt, šampanjapokaalid käes. Või hakkasid sülelapsed etenduse ajal nutma,” ütles Mikk.

Eckerö Line’i kampaania meelitab soomlasi Eesti teatrisse 85 euro ehk umbes 1330 krooni eest. Hinna sees on edasi-tagasi laevapilet, pilet Estonia teatrisse, mis maksab eestlasele 200 krooni, pluss öö Tallinna kesklinnas asuvas Radisson SAS-i hotellis, mis maksab eestlasele 2441 krooni.

Estonias käib aastas 125 000 inimest. Möödunud aastal oli saali keskmine täitumus rekordiline 76,4 protsenti. Publikust on umbes veerand välismaalased, kellest omakorda 85-90 protsenti on soomlased.