“Selles loos kehtib tõsiasi, et kui inimesel on sees gramm alkoholi, ei anna ta oma tegudest enam aru,” ütleb Harju maakohtu esimees Helve Särgava SL Õhtulehele.

Ööl vastu 1. aprilli helistas üks Tallinna taksojuht politseisse ja palus abi. Vene keelt kõnelnud sohver oli hädas taksosse istunud purjus mehe ja naisega, kes teda koledal kombel sõimama kukkusid ning tagatipuks tema kainuses kahtlesid.

Kohale sõitnud patrull leidis eest Harju maakohtu kohtuniku Margot Mikleri (39) koos abikaasaga. Abielupaar viidi politseijaoskonda, kus neil tuvastati alkoholijoove. Harju maakohtu pressiesindaja Aet Truu ütleb, et Margot Mikleri joove oli 1,5 promilli.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Tuuli Härsoni sõnul määrati Mikleritele alkoholiseaduse rikkumise eest 180 krooni suurune trahv.

Helve Särgava sai juhtunust teada paar päeva hiljem ja seda mitte kohtunikult, vaid hoopis politseilt.

Kohtunik on Särgavale tüli põhjusena nimetanud kahtlust, et nende meelest oli taksojuht “omapärases” joobes. Politsei sohvril joovet ei tuvastanud. Oma purjusolekut on Mikler kohtu esimehele tunnistanud.

“See aga ei vabanda midagi, ehkki Margot Mikler iseenesest on vaikse ja tagasihoidliku loomusega. Mul on võimatu ette kujutada, et ta oleks kellegagi ägedas konfliktis,” lausub Särgava. Ta on veendunud, et olgugi väljaspool tööaega, ei olnud Mikleri käitumine kohtuniku vääriline.

Särgava saadab peagi paberid riigikohtu distsiplinaarkomisjoni, kes võib kohtunikule teha kas noomituse, vähendada palka või otsuse ametist vabastamiseks.

Ajakirjanikule Margot Mikler kõigepealt eitas, et temaga on midagi ebameeldivat juhtunud. Küsimusele, kas ta sattus kuu aega tagasi intsidenti, vastas Mikler külmalt: “Ei.” Paar tundi hiljem ta siiski tunnistas, et oli tõepoolest taksos, kus tema abikaasa ja taksojuht sattusid omavahel konflikti.

“Meil tekkis kahtlus, et ta on joobes. Ka meie kutsusime politsei,” ütles Mikler ja lisas, et on siiani seisukohal, et nende kahtlus abikaasaga oli õigustatud. Samas ei soostunud ta ütlema, kas on politsei otsuse ja trahviga nõus.