“Meil on koolis isamaaline kasvatus, mitte kommunistlik,” ütles Vohnja koolijuhataja Malle Reimann ja lisas, et kuna tänavu tähistatakse mõisa esmamainimise 500. aastapäeva ja Eesti rahvuslipu 120. sünnipäeva, siis näeks ta Lembit Pärna büsti asemel lipuväljakut, kirjutas Virumaa Teataja.

Vohnja suurpäeva tähistatakse 12. juunil, selleks ajaks peaks punakindrali mälestis sealt kadunud olema. “Kuna meil lipuväljakut ei ole, siis leidsime, et lipp sobiks imehästi sinna mõisahoone ette, pole ju mõtet lippu maja taha staadionile peita,” leidis samas asuvas mõisahoones kooli juhatav Malle Reimann.

Okupatsioonide muuseum oli Reimanni sõnul nõus võtma büsti hoiule, aga kivist alnusest nad polnud huvitatud.

Läinud nädalal otsustas Kadrina vallavolikogu punakindrali büsti saatmise Tallinnas asuvasse okupatsioonide muuseumisse. “Praegu peetakse sel teemal valla ja muuseumi vahel läbirääkimisi,” ütles Kadrina vallavanem Ain Suurkaev.

Vallavalitsus on korraldanud 200 elanikuga külas rahvahääletuse, millele tuli kuus kirjalikku vastust — kaks pooldas büsti viimist Ohepalusse, neli aga okupatsioonide muuseumisse.

Kadrina valda, kunagise mõisahoone ja hilisema kolhoosikeskuse ette püstitati kindralleitnant Lembit Pärna büst 21 aastat tagasi, sest tegemist oli just Lembit Pärna nimelise kolhoosi keskusega. Samas raamatukogus asus ka Pärna memoriaaltuba.

Kadrina vallaga pole 1903. aastal Stavropoli kubermangus sündinud ja 1974. aastal Moskvas surnud Pärn muul moel seotud, kui et tema vanaisa on kunagi Ohepalu kandis elanud.