Järvamaal Türi vallas asuva Pala küla elanike sõnul müüs kohalik loomakasvataja oma lauda sügisel maha ja ajas seejärel pullid karjamaale. Kümme pulli ei saanud mingit lisasööta ning pidid leppima sellega, mis karjamaal kasvab ja mida oli võimalik lume alt kätte saada, kirjutas Järvamaa Teataja.

Järvamaa veterinaarkeskuse juhataja Andrus Leisi sõnul oli loomadel küll varjualune olemas, kuid see oli kinni tuisanud ning veised ei pääsenud sinna sisse. “Praegu pääsevad loomad küll varju alla, aga normaalne see olukord küll ei ole,” ütles ta BNS-ile.

Vastavalt seadusele peab loomal olema võimalus alati varju minna, tal peab olema kuiv magamisase, piisavalt süüa ja juua.

Leisi sõnul algatas Järvamaa veterinaarkeskus loomapidaja suhtes väärteomenetluse. “Võimalikust karistusest on praegu veel vara rääkida, see sõltub asjaoludest,” ütles ta.

Leisi sõnul võib vastavalt karistusseadustikule loomapidajat karistada rahatrahviga või loomapidamisõiguse äravõtmisega. “Trahvid on üpris soolased,” märkis ta.

Loomakasvataja tütar polnud nõus süüdistusega, et piinab loomi. “Normaalne loomapidamine see pole, kuid loomapiinamine ka mitte,” ütles ta.

Ta lubas näljutamise lähipäevil lõpetada ja leida lauda nädalaga. “Ma ei saa pulle praegu ka maha müüa, sest lihahinnad on pühade ajal madalad. Aga mina tahan ühest pullist ikka 5000 krooni,” ütles ta.