Peksmise eest mõisteti Siim Kaldale trahv 350 eurot ja Raivo Kaldale 1400 eurot, vahendas ERRi uudisteportaal.

Kõik algas sellest, et mingid purjus tegelased varastasid Oti pubi terassilt ühe tooli, ent jäid seejärel sama tooli juurde maha magama. Natukese aja pärast saabusid juba Kesas ja Vosman ja leidsid purjus magavad mehed ning tooli. Kesas ja Vosman panid mehed takso peale, tooli võtsid aga kaasa, et see oma sõnade kohaselt ära viia.

Seejärel kuulsid tooli varguses aga Kaldad, kes läksid tooli otsima. Nad leidsidki, et vallavalitsuse juures istuvad kaks meest pingi peal, kolmas aga nende toolil ja joob õlut.

Siim Kalda ütles, et jõudis esimesena kohale ja ütles toolil istunud mehele, et see on Oti pubi tool ning andku too tool siia. Siim Kalda saadeti oma sõnul pikalt, mille peale tõukas too mehe toolilt maha ja teatas, et nüüd on politseisse minek, sest tegemist on tooli vargaga. Toolil istus kaitsepolitseinik Vosman.

Siim Kaldast täiesti teistsugust juttu räägib ringkonnaprokurör Aro Siinmaa, kes esindas Pealtnägijas esinemisest keeldunud politseinikke. "Esimesena ründas koheselt Siim Kalda isikut, kelle valduses tool oli ja lõi teda, kägistas, haaras kõrist kinni. Seejärel liitus sellega juba Raivo Kalda ja seejärel haarasid ka turvatöötajad inimesest kinni," kirjeldas Siinmaa.

Samal ajal istusid politseinik Kesas ja nendega olnud kolmas mees, elukutseline kaitseväelane, süüdistuse kohaselt rahulikult pingil ja ei teinud midagi. Siim Kalda nimetab seda süüdistuse ebausaldusväärsuse näitajaks, Siinmaa sõnul aga polnud neil valikut, sest ründajatel oli ülekaal ja ei soovitud tekitada potentsiaalselt raskete tagajärgedega kaklust.

Süüdimõistmise põhjuseks oli just tõsiasi, et omakohus on igal juhul keelatud. Nimelt võtsid klubiomanikud kaitsepolitseiniku pargist kaasa ja läksid teisele poole maja, kus asub konstaablipunkt, et arvatav varas üle anda. Politseid oodates süüdistuse kohaselt kaitsepolitseinikku peksti, Kaldate sõnul rünnati hoopis Raivo Kaldat.

Järgmisel päeval pidasid Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse töötajad peksmises kahtlustatavana kinni nii Siim kui Raivo Kalda. Vahistamises osales mitu autotäit politseinikke, osa kuulivestides, kohal oli ka prokurör Siinmaa.

Siim Kalda sõnul ütles politseiauto juht talle, et "vahistamine on eilse eest, te sattusite valede meeste otsa".

Järgmisel päeval toimunud kohtuistungil nõudis prokurör Kaldate jätmist vahi alla eeluurimise lõpuni ja kohus nõustus sellega.

Kaldad kahtlustasid, et jõulise vahistamise ja riigi hilisema kompromissitu kohtuasja põhjuseks oli, et politseinikud rääkisid öösel toimunust dramaatilise loo ja seda kuulnud ametikaaslased reageerisid üle. Kui mõisteti, et tegemist on üsna tühise tooli üle toimunud tüliga, ei saanud riik aga enam tagasi võtta toimunud jõulist näidismahavõtmist ja nii tuli lõpuni välja minna. Seda tõestavad Kaldate sõnul ka neile määratud pigem sümboolsed karistused.

Prokurör Siinmaa sõnul polnud asjad niimoodi. Karistused polnud sümboolsed ja mitte midagi ei mõjutanud see, et kannatanud olid politseinikud.