„Eesti Tervishoiusüsteemis puudub võimekus selletüübilistele ravialustele kvaliteetse ja järjepideva ravi pakkumiseks,“ seisab eelnõu seletuskirja lisas Eesti Psühhiaatrite Seltsi hinnang olukorrale.

„Psühhiaatri pädevus ei taga kompetentsi seksuaalkurjategijate ravis ei meil ega mujal. Selleks peavad olema vastava väljaõppe saanud spetsialistid (arstid, meditsiiniõed, psühholoogid, sotsiaaltöötajad) ja nõuetele vastava töökorraldusega tervishoiuüksused,“ leidsid psühhiaatrid.

„Arvestades ravialuste prognoositavat väikest hulka oleks mõistlik tegevus koondada ühte, tulevikus ehk maksimaalselt kahte kompetentsikeskusesse. Kindlasti ei ole tegemist teenusega, mis võiks toimida nn. vabaturu reeglite kohaselt (nagu üldjoontes toimib tervishoiuteenuste turg Eestis),“ seisis Eesti Psühhiaatrite Seltsi hinnangus eelnõu lisas.

„Ravi on oma korraldusliku külje poolest sarnane ambulatoorse sundraviga. Vajadus tagada pädev ja kvaliteetne ravi kaalub antud juhul üles võimalikud ebamugavused ravialusele, kes peab raviprotseduurideks sõitma konkreetsesse keskusesse,“ leidsid psühhiaatrid.

Psühhiaatrite Seltsi hinnangul oleks üks võimalus nende ravialuste ravi vanglate meditsiiniteenistuse spetsialistide poolt - see võimaldaks ära kasutada kompetentsi, mis on juba tekkinud selles organisatsioonis seksuaalkurjategijate ravi osas.

Justiitsministeerium väljendas eelnõus omapoolset valmisolekut teemaga tegeleda ja sotsiaalministeeriumi ning Psühhiaatrite Seltsiga koostöös välja selgitada, kus ja kuidas kompetentsikeskuseid arendada saaks.

Ravi maksab kinni riik

Pedofiilide ja teiste seksuaalkurjategijate kompleksravi reguleerivad sätted karistusseadustikus jõustuvad käesoleva aasta juuni alguses.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on ravi sihtrühmaks on seksuaalkuritegusid toime pannud isikud, kellel on ühtlasi diagnoositud pedofiilia või mõni muu seksuaalsuunitluse häire (parafiilia) ja kes nõustub ravi saamisega.

Eelnõu mõttes seisneb seksuaalkurjategijate kompleksravi kombineeritud medikamentoosses ehk ravimravis ja psühhoteraapilises ravis (teraapia/nõustamine), mille eesmärk on isiku seksuaalsuunitluse häirete ravimine või kontrolli all hoidmine.

Eelnõuga soovitakse luua selge alus seksuaalkurjategija kompleksravi kohaldamiseks. Ühe võimalusena kavandatakse ravi kohaldada ennetähtaegse vabanemise eeltingimusena. Teise kompleksravi kohaldamise võimalusena nähakse vangistuse osalist asendamist raviga.

Mõlemal juhul peab olema isikule karistuseks määratud kuuekuuline kuni kaheaastane vangistus.

Vangistus osalisel asendamisel kompleksraviga võib ravi kesta ajaliselt kauem kui reaalne vanglakaristus. Samas on aga sel juhul isikule tagatud väiksem vabadusepiirang ja ravi kohaldamine riigi kulul.