„Eesti riskilapsed on tihti väga keerulise peretaustaga, niipea kui nende sotsiaalne võrgustik välja ei vea, hakkab elu keeruliseks minema,“ rääkis Kleinberg ajalehele Pealinn.

Vladimir Kuke sõnul leidub ka pereprobleeme, mis kõrvalt silma ei torka ning selliste perede laste suhet mõnuainetega on raske tuvastada. „See käib niinimetatud „headest kodudest“ pärit noorukite kohta, kus lastele antakse alati taskuraha ja nende vanemaid peetakse „korralikeks inimesteks“,“ rääkis mees.

„Ka armastavad vanemad, kes hoolitsevad oma laste olmetingimuste eest, tihtipeale ei hooli nende tundeist ja arenguvajadustest. Siis võivad tekkida konfliktid ja noorukit tabab hingeline murrang, mis piirneb depressiooniga. Näiteks täiskasvanute pilkavalt üleolev suhtumine noorukite esmakordsetesse armumisilmingutesse põhjustab sügavaid konflikte ja tõukab nad ohtlikule teele. Ei tohi ignoreerida noorukite emotsionaalseid probleeme, need võivad põhjustada ootamatuid muutusi ning kiindumuse narkootikumidesse,“ rääkis Kukk.

Ergutite nagu amfetamiini, ecstasy ja kokaiini üledoose juhtub noorte seas rohkem eksamite ajal, kuna mõned neist aitavad ka keskenduda.

Lisaks teismelistele on narkomaanide seas üha rohkem keskealisi inimesi. „Vanemate patsientide osakaal on suurenenud. 40-aastaseid narkomaane polnud meil 20 aastat tagasi kindlasti. 2016 aastal on kõige rohkem kiirabisse sattunud uimastisõltlaseid olnud 31-35 aastased,“ nentis Tallinna kiirabarst dr Riina Räni.

Tallinna kiirabisse satub aastas ligi 800 narkojoobes inimest, kellest mehi on kolm korda rohkem kui naisi.

Kiirabi puutub üha rohkem kokku juhtumitega, kus narkouljus on täiskasvanud inimesele tekitanud tunde, et ta oskab lennata. „Neid kisub üha rohkem rõdule ja lendama,“ ütles Räni. „Statistika järgi on juba 2016. aastal kukkujaid olnud enneolematu arv. Ma ei mäleta aastate teha, et sellist akendest viskumist oleks enne olnud. Tavaline on ka see, et kõik operatiivüksused tegelevad ühe narkomaaniga, kes ähvardab kusagilt katuselt alla hüpata - kohal on politsei, pääste, paigaldatakse batuut ja võetakse kasutusele tõstuk. Tavalisest kanepist üledoosi saada on peaaegu võimatu, kuid selle mõju all võib rõdult alla hüpata.“