“Praegu ei kasutata prügiveoks ühtegi laeva,” ütles Meie Maale Väinamere Liinide juht Urmas Treiel. “Üleeile ja eile (kolmapäeval ja neljapäeval – toim) tegime testreisid ja kuna need ennast ei õigustanud – konteiner lekkis ja mõlemal ringil oli tekil mingi sodi –, on prügivedu mandrile peatatud.”

Testreisid tehti ohtlike veoste tarvis kasutatava parvlaevaga Harilaid, millega viiakse üle väina kütust, loomi ja loomseid jäätmeid. Treieli sõnul on jäätmevedu Suurel väinal peatatud, kuni konteinerid on taas töökorras.

“Istusime vedajate esindajatega üleeile (kolmapäeval – toim) koos ja nad ütlesid, et teevad kõik, mis nende võimuses. Kahjuks nende meetmed ei aidanud ja nüüd taastame jäätmeveo alles siis, kui nad näitavad meile konkreetselt ette, mis nad on ette võtnud,” märkis Treiel.

OÜ Prügimees juht Riivo Asuja möönis, et konteinerid proovivedude ajal tõesti lekkisid. “Konteinerid, mida meile valmistatakse, ei vasta meie esitatud nõuetele,” ütles ta. “Need tuleb valmistajal ringi teha.”

Kas on lootust, et konteinerid lähiajal töökorda saavad? “Peavad saama,” vastas Asuja, “ega prügi saa siis vedamata jääda.” Kui kaua konteinerite lekkekindlaks muutmine aega võtab, ei osanud Asuja prognoosida. “See on valmistaja teha,” lausus ta. “Senikaua, kui jälle vedada saab, läheb prügi ajutisele hoiustamisele.”