Prostituutide tervise eest hoolitsemise riigihanke korraldanud sotsiaal- ja tervishoiuameti osakonnajuhataja Ene Tomberg kinnitas Postimehele, et konkursi võitnud Lasnamäe tervisekeskusega on plaanis leping sõlmida veel selle nädala jooksul.

Lasnamäe tervisekeskuse turundusjuht Karin Pärnpuu ütles, et prostituute asuvad hiljemalt 11. novembril vastu võtma kaks naha- ja suguhaiguste arsti. Esialgsete kavade kohaselt hakkavad lõbutüdrukud tervist kontrollimas käima selleks spetsiaalselt ette nähtud aegadel, mitte üldises järjekorras tavapatsientidega.

Vastavalt riigihankele on teenus mõeldud naistele ja meestele, kes tegelevad prostitutsiooniga, kes on osutanud seksuaalseid teenuseid või kavatsevad hakata seda tegema või kes osutavad seksuaalseid teenuseid, kuid ei pea end prostituutideks.

Arstlik läbivaatus ja laboratoorne uuring HI-viiruse ja teiste enamlevinud suguhaiguste (süüfilis, gonorröa, trihhomonoos) esinemisele ning diagnoosimisele järgnev ravi on tasuta. Teiste sugulisel teel levivate nakkuste (herpes, klamüdioos jms) uuringute ja ravi eest tasub teenuse tarbija haigekassa kehtiva hinnakirja alusel.

“Eeldame, et inimene ei valeta ennast prostituudiks,” vastas Pärnpuu küsimusele, kuidas tervisekeskus lõbutüdruku kindlaks teeb. Tavalise tasuta vastuvõtu korral on naha- ja suguhaiguste arsti juurde keskuses praegu järjekord umbes üks kuu.

Riigihanke dokumentide järgi peaks tervisekeskus hakkama prostituutidele infot jagama ka tänavatel, hotellides ja baarides töötava personali kaudu. Pärnpuu ütles, et kavatsevad tasuta vastuvõtu kohta hakata lõbutüdrukuid teavitama erinevate mittetulundusühingute — nagu näiteks aidsi ennetuskeskuse — kaudu ning proovivad teavet viia ka kupeldajateni.

Arsti juures käima hakkavate lõbutüdrukute eeldatavaks arvuks peab tervishoiuamet sada isikut kuus.

Kuigi linnal on prostituutide ravimiseks kuni 290 000 krooni, on riigihanke lõplik maksumus Tombergi sõnul veel lahtine. Lasnamäe tervisekeskus on vastavalt pakkumisele valmis ravima prostituute kolm kuud ligi poole odavamalt kui linnaeelarves ette nähtud.