Teisipäeval esimest korda kogunenud ümarlaual osalejad esitasid oma seisukohad. Toomas Vitsut ütles, et võrdselt oli neid, kes tahtsid kas pronkssõduri teisaldamist, alles jätmist või pakkusid kompromisslahendust, vahendab ETV24 “Aktuaalset kaamerat”.

Osalejatele jagati lähtekohad ühisseisukoha kujundamiseks ning järgmiseks korraks tuleb neile anda hinnang.

“Me katsume leida sellised lahendused, mis rahuldaksid võimalikult laia ringi osalejaid. Me ei välista seda, et teatud äärmused lõpuks ei ole nende seisukohtadega nõus või teatud äärmused langevad välja,” sõnas Vitsut.

Nii Vitsut kui ka visiooninõukoja liige Hardo Aasmäe tõdesid, et lõplikku otsust ümarlaud ei tee. Otsuse langetavad erakonnad ja põhiseaduslikud institutsioonid.

“Vastutajad on need, kellel on võim. Aga tänane ümarlaud on see koht, kust otsustajad peaksid teada saama põhjalikud teed, millised on erinevate huvigruppide mõtted,” sõnas Aasmäe.

Vitsut ei välistanud ka võimalust, et pronkssõduri saatuse küsimuses tuleb Tallinnas rahvaküsitlus.

Ümarlauast võttis 27 organisatsiooni, mittetulundusühingut ja parteid. Ümarlauale ei pääsenud Vene Muinsuskaitse Selts, kes lubas pöörduda kohtusse. Nimelt sai seltsi esimees Juri Maltsev eile teada, et koos teiste organisatsioonidega kirjutatud avaldusest ümarlauale pääsemiseks ei piisa.

“Meie järgmine samm on pöörduda kohtusse ja selgitada, kes linnavolikogust vastutab selle eest. Edasi otsustame, kuidas tegutseda,” ütles Maltsev Aktuaalsele kaamerale.

Ukse taha jäi ka konstitutsioonipartei, kes oli avaldanud soovi osaleda.

Volikogu esimees Toomas Vitsut ütles, et manifestide saatjaid ei osatud registreerijateks arvata. Vitsuti hinnangul võiksid soovijad ümarlauaga liituda.

Ümarlauast ei võtnud osa Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica liit.