Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut tutvustas kohalolijaile ümarlaua liikmesorganisatsioonide äsjase küsitluse tulemusi, mis annavad ta sõnul väärtuslikku teavet edasiseks tegutsemiseks. Kõik küsimustikule vastanud leidsid, et langenuid peab saama mälestada. Kaaluka enamuse arvates tuleb aga mälestusmärkide juures kehtestada kord, mis välistaks kultuuriliselt ebasobiva tegevuse, teatas Tallinna pressiteenistus.

Ümarlaua enda püüd pingeid ühiskonnas leevendada ning võimalikult laiapõhjalist kokkulepet otsida pälvis samuti ülekaaluka toetuse. Kahe kolmandiku vastajate arvates mõjutaks mälestusmärgi teisaldamine riigi mainet avalikkuse silmis.

Ligi kolmveerand vastanutest pidas vajalikuks ühisarutelu riigikogu esindajatega. Sellekohase ettepaneku tegi Toomas Vitsut novembris parlamendikomisjonidele, kelle juhtimisel menetleb riigikogu seaduseelnõusid 1000 ja 1001 (keelatud rajatise kõrvaldamise seaduse ja sõjahaudade kaitse seaduse eelnõu). Nii põhiseaduskomisjon kui õiguskomisjon ei aktsepteerinud ettepanekut.

Olulise järeldusena küsitlusest selgus vajadus kaaluda Tõnismäe monumendi tähenduse laiendamist. Nimelt leiab enamus ümarlaua liikmetest, et monument peaks andma võimaluse mälestada kõiki sõjas langenuid. Ettepanek „avardada pronksmehe tähendust” pärineb Rein Taageperalt, samalaadse ettepanekuga esines eile avalikult osa ümarlaua liikmeid. Hiljutine Tallinna elanike arvamuse uuring näitas, et monumenti selle praegusel kohal, ka selle tähendust muutes, pooldab ligi pool vastanutest.

„Nii küsitlused kui mitmed avalikud arvamusavaldused näitavad, et selles punktis on vaja ja loodetavasti ka saab kokkulepet otsida,” ütles Toomas Vitsut. „Kui esialgu oli ümarlaud selgelt polariseerunud, siis nüüdseks on tugevnenud uute, laiemalt aktsepteeritavate lahendusteede otsijate hääl. Ühtlasi oleme saanud kinnitust, et ümarlaud soovib täita seatud eesmärki — otsida ühisosa ja püüda saavutada ühiskonda lõhestavas küsimuses kokkulepet. Aeg ongi asuda ühispositsioonide sõnastamisele.”

Kokkuleppeni jõudmiseks esitati ümarlauas ettepanek pöörduda president Toomas Hendrik Ilvese poole, kes on avaldanud tahet osaleda ühiskondlikus debatis ning kes oma autoriteediga võib suunata avalikku arutelu ka monumentide teemal. Toomas Vitsut lubas sellise ettepaneku presidendile esitada.