VEE juht Stanislav Tšerepanov tänas Tallinnas kokku tulnud põhiliselt eakamaid inimesi erakonna üleskutsele reageerimise eest ja avaldas lootust, et samasugused lilledepanekud toimusid ka teistes Eesti linnades. Ta kinnitas, et Narvas kogunes Nõukogude sõdureid mälestama sadakond inimest.

Tšerepanov ütles BNS-ile, et VEE otsustas korraldada lilledepaneku Tõnismäel vastuseks samas eelmisel nädalal toimunud piketile, millel nõuti Lihula monumendi taaspüstitamist või Eestis asuvate Nõukogude sõjaväelaste mälestusmärkide kõrvaldamist.

Tema hinnangul aitaks pärast Lihulas toimunut tekkinud pingeid maha võtta ühise mälestussamba püstitamine kõigile Teises maailmasõjas osalenutele, sõltumata sellest, kummal poolel nad sõdisid.

“See peaks olema mälestussammas emadele, kes ei jõudnud oma poegi rindelt ära oodata, üldise leina sümbol,” lisas Tšerepanov.

Lühikese sõnavõtuga esines Läti inimõiguslaste ühenduse kaasesimees, Euroopa Liidu Vene Partei loomise üks juhte Tatjana Ždanok, kes rõhutas, et Euroopas hoitakse au sees maailmajao fašismist vabastanud sõdurite mälestust.

Korda valvas mälestusmärgi ümbruses politseipatrull.