Tallinna punaveteranide ühendused tähistavad aastapäeva Siselinna kalmistul. Ka Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku pea Kornelius on kutsunud mälestama langenuid mitte Tõnismäel pronkssõduri juures, vaid Siselinna kalmistul, vahendab ETV24 “Terevisiooni” uudiseid.

Ka mitmed teised vene kogukonna organisatsioonide esindajad nagu Klenski Nimekiri, Eesti Vene Kodanike Ühendus, Konstitutsioonipartei ja Öine Vahtkond teatasid, et lükkavad edasi kõik nende poolt septembriks kavandatud üritused.

Ühendused põhjendasid oma otsust sellega, et nende katsed saavutada võimudelt lillede panekuks luba Tõnismäe pronkssõduri juurde ei andnud tulemusi. Samas ei kutsu ühendused inimesi loobuma 22. septembri tähistamisest.

Kuna vastaspoole üritused Tõnismäel jäävad ära, ei kavanda ka rahvuslased organiseeritud minekut pronkssõduri juurde.

Rahvuslased loobusid ka Hirvepargis toimuvast meeleavaldusest, millega sooviti mälestada 62. aasta möödumist Tallinna vallutamisest punavägede poolt ning mis pidi toimuma samaaegselt punaveteranide kogunemisega Tõnismäel.

Rahvuslaste liikumised korraldavad aga meeleavalduse Toompeal, kus nõuavad Tõnismäe monumendi teisaldamist. Eesti Rahvusliku Liikumise ja liikumise Alati Ustav korraldatud meelevaldusel taunivad rahvuslased ühtlasi ka presidendivalimistega seonduvat.

Politsei piiras Tõnismäe mälestusmärgi maa-ala sisejulgeoleku kaalutlustel turva-alaga, seda ümbritsevatel tänavatel kehtib reedel liikluses osaliselt parkimise ja peatumise keeld ning kiiruspiirang.

Siseminister Kalle Laanet tegi kolmapäeval avalduse, milles teatas, et juhul kui 22. september möödub rahumeelselt, võetakse pronksmehe juurest politseivalve maha.