“Eelmisel nädalal toimus Villu Reiljani ja tema kaitsjate pressikonverents, kus öeldi välja Villu Reiljani kahtlustamine altkäemaksu võtmises. Selle nädalal algul tegi samasisulise börsiteate AS Merko Ehitus, kus avaldati, et altkäemaksus kahtlustatakse ka Ester Tuiksood ja Kalev Kangurit,” vastas riigiprokuratuuri pressiesindaja Pilve tänasele avaldusele.

Prokuratuuri teatel on Reiljan ja Tuiksoo ise enda kahtlusaluseks tunnistamisest teatanud, vahendab Eesti Päevaleht Online.

“Altkäemaksu andmine koosneb kahest elemendist — ametiisiku ebaseaduslikust teost ja hüvest, mis selle teo eest vastu saadakse,” teatas riigiprokuratuur. “Seega on kahtlustavad ja nende kaitsjad korduvalt öelnud, et nii Villu Reiljanit kui Kalev Kangurit kahtlustatakse ebaseaduslikes toimingutes.”

Vältimaks spekulatsioone, et niinimetatud maavahetustehingute uurimine hõlmab veel mingeid ebaseaduslikke tehinguid, otsustas prokuratuur Postimehe küsimustele vastates selgitada, et mingeid muid tehinguid kahtlustus ei hõlma ja ebaseaduslike tehingutega peetakse silmas konkreetseid maavahetustehingud.

“Seda arvestades on Villu Reiljani kaitsja Aivar Pilve avaldus eksitav ja pahatahtlik,” märkis prokuratuuri pressiesindaja.

Pilv tegi täna avalduse, justkui rikuks prokuratuur kriminaalmenetluse tava sellega, et avalikustab ajakirjanduses oma seisukohti maadevahetuse osas.

Vandeadvokaadi hinnangul kuritarvitab prokuratuur teadlikult ja eesmärgipäraselt seadusega talle ette antud õigust avaldada kohtueelse menetluse andmeid.

„On ilmne, et prokuratuur püüab sellise tegevuse kaudu sihikindlalt ja pikemat aega kujundada kahtlustatavate ja nende tegevuse kohta avalikku negatiivset arvamust,“ märkis Pilv.

Reiljani teine advokaat Tarmo Sild ütles aga juba 16. oktoobril antud pressikonverentsil, et kogu kahtlustus tugineb siiski postulaadil, et toimunud maadevahetus oli ebaseaduslik.