- Tulumaksu määra tuleks kergitada 5 protsendi võrra, tagasi 26-le protsendile.

- Kehtestada 30-protsendine tulumaksumäär neile, kelle sissetulek on suurem kui 40 000 krooni kuus.

- Kodulaenuintressidelt maksimaalse tagastatava tulumaksusumma ülempiiri alandamine 50 000 kroonilt 30 000 kroonini (eeldatavasti annaks see tulu riigieelarvesse siiski alles 2011. aastal)

- Kaitsekulude vähendamine nii, et nende osa SKT-st oleks 1,5 protsenti.

- Kütuseaktsiisist teehoiule suunatavate vahendite vähendamine. Ehk juba mitmel korral jutuks olnud teehoiukulude „lahtisidumine” laekuvast aktsiisist.

- Mootorsõidukimaksu sisseseadmine.

- Hasartmängumaksu, niisamuti kui alkoholi- ja tubakaaktsiisi kergitamine.

- Töötuskindlustusmakse kergitamine kuni 4,2 protsendini või uue töölepinguseaduse jõustumise edasilükkamine.

- Esimese ja teise lapse pealt saadava täiendava tulumaksuvaba miinimumi kaotamine. Ettepanek tooks arvatavasti tulu alles 2011. aastal.

- Erimärgistatud kütuse kasutusvaldkondade piiramine. Selle kasutamise õigus võiks jääda vaid põllumajanduses.

- Riigi haldus ja personalikulude veelkordne 10-protsendine kärpimine.

- Erakondadele riigieelarvest antava eraldise kärpimine 7 protsenti.

Rahandusminister Ivari Padar ütles täna enne kärpekoosolekut, et esitab valitsusele erinevaid ettepanekuid, mis näevad ette tulumaksu tõstmist kuni 26 protsendini, vahendavad ERR Uudised.

"On erinevaid ettepanekuid tulumaksu tõstmiseks kuni 26 protsendini," ütles Padar ajakirjanikele vahetult enne kell 16 alanud valitsuse erakorralist kabinetinõupidamist. "Kõik sõltub sellest, kus me saavutame kokkulepped."

Padar märkis, et kõne all on ka teised maksutõusud, kuid rääkida saab ainult sellistest maksudest, mis ei mõjuta inflatsiooni.

"Panen täna lauale ettepanekud nii kulude kärpimiseks kui tulude suurendamiseks, mis peaksid parandama eelarvepositsiooni sel aastal 5,4 miljardi ja järgmisel aastal 13 miljardi krooni võrra," ütles Padar.