Ministrikohtade jagamine uues valitsuses toimub etapi kaupa. Esmalt üritatakse mõlemalt poolt leida kompromiss erakondades suurt mõju omavate poliitikute soovides. Reformierakonnas on nendeks praegune välisminister Urmas Paet ning erakonna peasekretär Kristen Michal. Lisaks soovib Reformierakond tuua valitsusse uute tegijatena eelmise riigikogu asespiikri Keit Pentuse ning rahanduskomisjoni juhi Taavi Rõivase, kirjutab
.

IRLis on n-ö võtmepersoonid, kel on esimesena ministrikoha valiku õigus, Juhan Parts, Ken-Marti Vaher, Jaak Aaviksoo ja Mart Laar. Võimalike uute ministritena on nimetatud veel Urmas Reinsalu, Margus Tsahknat ja Marko Mihkelsoni. Kõige jäigem on Reformierakonna majandusministri portfelli nõudmisel. Viimastel aastatel mõjuvõimu suurendanud ja praegu Juhan Partsi juhitavas ministeeriumis võtab nüüd koha sisse Michal. Parts asub tõenäoliselt juhtima rahandusministeeriumi. Praegune ja palju kiita saanud rahandusminister Jürgen Ligi aga maandub Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki kabinetis. Pärast seda, kui Lipstoki ametiaeg 2012. aasta suvel läbi saab.

Pärast valimisi hakati kohe spekuleerima, et Reformierakonna ja IRLi kõnelustel võib palju vaidlusi tekitada välisministri portfell, sest Mart Laaril pole ühtegi teist sobivat positsiooni uues valitsuses. Eile kinnitati Äripäevale aga mitmest erinevast allikast, et Laar ei ole välisministri ametist huvitatud ning ei soovi tulla üldse valitsusse. Laar jahib hoopis Euroopa Komisjoni voliniku ametikohta, mis praegu kuulub Reformierakonna endisele juhile Siim Kallasele. Laari valitsusse tulekust ei ole huvitatud ka Andrus Ansip, sest praegu välisministri ametikohal olev Urmas Paet tegi valimistel väga tugeva tulemuse. Kui IRL peaks aga otsustama välisministri portfelli endale nõuda, siis on üheks vangerdusvõimaluseks kaitseministri portfelli minek Reformierakonnale ja Urmas Paetile.

Mitu allikat oli eile seda meelt, et vaatamata sellele, kuidas laheneb välisministri küsimus, lahkub Jaak Aaviksoo kaitseministri ametist ning vahetab Tõnis Lukase välja haridusministri kabinetis. Võimalikuks kaitseministri kandidaadiks võib IRLi poolt olla Marko Mihkelson ning Reformierakonna poolt Rein Lang. IRLi üks juhtfiguure Ken-Marti Vaher vahetab tõenäoliselt aga välja siseministri kohal erakonnakaaslase Marko Pomerantsi. Teine variant Vaheri jaoks oleks praegu Reformierakonna käes olev justiitsministri portfell. Üpris veendunud ollakse, et Reformierakond vahetab keskkonnaministri ametis välja Jaanus Tamkivi, kelle asemel saab selle portfelli Taavi Rõivas.