“Erinevalt Euroopa Liidu teistest ülikoolidest valitakse Eestis professoreid vanadel põhimõtetel. Ligi pooltel Eesti professoritel puudub kompetentsus ja nad ei vasta professorile esitatavatele nõuetele, nende käe all koolitatakse ebakompetentseid magistrante ja doktorante. See on kahetsusväärne,” vahendab Eesti Päevaleht Helsingi ülikooli biotehnoloogia instituudi professori Mart Saarma teisipäeval Tartus toimunud hariduskonverentsil öeldud sõnu.

Nii näiteks ei kirjuta enamik Eesti professoritest Saarma sõnul mitme aasta jooksul ühtegi teadusajakirjades avaldatavat artiklit, ka ei juhenda professorid piisavalt doktorante ja magistrante.

Eesti professorite ebakompetentsus saab Saarma hinnangul alguse nende valimisest. Kui Euroopas toimub enne professori valimist tõsine sisehindamine, siis Eestis toimub vaid formaalne hinnanguandmine. “Juhan hindab Jürit ja Jüri Juhanit. See on väär,” sõnas Saarma.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets on suures osas Saarmaga nõus. “Samas tuleb tunnistada, et riigil puudub võimalus professoreid ametist tagasi kustuda. Küll aga saab riik öelda koolitustellimuse kaudu, mis on perspektiivne ja kvaliteetne,” lausus Maimets.

Ka Tartu ülikooli prorektor Jaak Kangilaski leiab, et Eestis on palju ebapädevaid professoreid. Samas oponeeris ta Saarmale, väites, et paljude Tartu professorite alaks on Eestiga seotud teadustöö. “Mis tsiteerimisse ja teadusajakirjades avaldamisse puutub, siis väga raske on avaldada nii kitsas valdkonnas järjepidevalt artikleid. Need uurimused huvitavad küll eestlasi, aga välismaal need eriti palju korda ei lähe.”