“Kahtlemata on ebatavaline, et endine siseminister ja erakonna esimees pöördub sellise taotlusega kaitsepolitseiameti poole. Avalikustatud pöördumise teksti järgi ei ole võimalik väita, kas Jüri Pihlil võisid olla sisulised kahtlused kolme ministri poolt toime pandud riigireetmises või mitte,” kommenteeris Ginter Delfile.

Tema kinnitusel esineb politseisse tehtud avalduses tihti avaldaja emotsionaalset suhtumist. “Nii on see ka Jüri Pihli pöördumises, seda võib-olla eks-peaprokuröri või kaitsepolitsei eks-peadirektori avalikes tekstides ei ootaks,” selgitas Ginter, kuid märkis samas, et ilmselt Pihl seda pöördumist avalikkusele esitatava tekstina ei kirjutanudki.

Dekaani hinnangul võiks justiitsministeeriumi koduleheküljel avalikustatud pöördumist käsitleda Jüri Pihli suhteliselt emotsionaalse reaktsioonina olukorrale, kus teda kahtlustati Sergei Markovi viisakeelu mahavõtmise teema ajakirjandusele lekitamises.

“Oleks sellise pöördumise sellises situatsioonis kirjutanud mõni kunagise kuningriiklaste erakonna liikmetest, oleks avalikkusel ilmselt olnud seda pöördumist lihtsam mõista,” arvas Ginter.

Praegune Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jüri Pihl palus enda esitatud kuriteoteates uurida peaminister Andrus Ansipi, välisminister Urmas Paeti ja justiitsminister Rein Langi võimalikku riigireetmist seoses Sergei Markovile kehtestatud Schengeni viisakeelu tühistamisega.