"Kui näiteks keegi tunnistaks avalikult üles partei sisevalimistel manipuleerimise, mille üks resultaate on praegune riigikogu koosseis, siis on väga raske näha viisi, kuidas probleem õiguslikes raamides mõistlikult lahendada," kirjutab Saar tänases Sirbis.

Saar pakub muutusteks kaks põhimõttelist teed. "Esiteks tuleb õiguslikult reguleerida kõik need parteilised siseelu küsimused, mille mõju ulatub riigielu tasemeni, niisugusel viisil, et need oleksid ühesugused ja kohustuslikud kõikidele parteidele. Nende järgimist hakkaks kontrollima mõni riiklik institutsioon ja reeglite rikkumise eest saaks süüdlastele vajadusel määrata ka kriminaalkaristuse. Sanktsioonid võiksid ulatuda kuni partei kui juriidilise isiku likvideerimiseni. Selline samm vähendaks parteide juhtkonnas demokraatlike protsesside kuritarvitamise võimalusi, isikute personaalset kontrollimatust ja juhtkonna eraldumist parteide lihtliikmetest „siseringiks”.

Teine tee on vähendada otsustavalt parteide keskkontorite rolli nii valimiste läbiviimisel kui ka riigielu juhtimisel. See tähendab paratamatult valimisseadus(t)e muutmist nii, et valijate antud häältel oleks suurem otsene mõju valmistulemustele ning need ei läbiks senise tihedusega parteilist filtrit. Kindlasti tuleks märgatavalt avardada rahvaalgatus(t)e tähtsust riigielule oluliste valdkondade üle otsustamisel. Muide, Eesti vajab uut valimisseadust!"