ETV saates "Vabariigi kodanikud" arutleti täna Eesti ühiskonna dialoogi- ja analüüsivalmiduse üle. Teema oli ajendatud riigikontrolör Mihkel Oviiri kõnest riigikogus, kus ta mainis, et kriitiline mõtteavaldus saab sageli vastuseks reaktsiooni - kas sulle ei meeldi Eesti Vabariik?.

Stuudios olid filosoofiaprofessor Ülo Kaevats, suhtekorraldaja Janek Mäggi, Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ning politoloog Iivi Anna Masso.

Kaevats selgitas, et Eesti praegune valitsemiskultuur laseb dialoogil ühiskonnas hääbuda ning üks põhjus, mis seda olukorda tekitab on see, et näiteks ministrite nõunikud on noored ja kogemusteta inimesed. Nõunik peab olema targem sellest inimesest, kellele ta nõu annab, juhtis professor tähelepanu.

Samuti esitas Kaevats ka retoorilise küsimuse, kas Eesti demokraatia toimimise huvides oleks hea, kui juba 15 aastat erinevates valitsustes riiki valitsenud Reformierakond vahepeal opositsioonis oleks.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal aga vastas, et vahetus vahetuse pärast pole kunagi mõistlik samm.

Politoloog Iivi Anna Masso hinnangul kärbib headel ideedel tiibu ka see, et Eestis ei praktiseerita konstruktiivset kriitikat. "Eestis tapetakse arutelu lajatamisega ära," nentis ta.

Janek Mäggi aga nentis, et tunneb end kodanikuna tihti nagu mingi suurkorporatsiooni aktsionär, kel on ainult üks aktsia ja hääl ning otsused tehakse kuskil kaugel tagatubades.