TNS Emor-i hinnangul on Eestis ligi 75 000 peret (13,4 % televaatajatest), kes vaatavad teleprogramme ainult vabalevis, peamiselt on tegemist vanemate ning maal elavate inimestega. Kas nende telepildita jätmine ei ole ebaõiglane?

Meie andmetel on vabalevi kasutajaid ligi 60 000 ehk umbes 10% kõigist telerit omavatest peredest ning see arv on stabiilselt vähenenud. Loodame, et üleminekut leevendavad mitmed pakkumised turul, kus inimene saab digiboksi ja liitumise tasuta.

Kui Eesti telemaastik läks üle digilevile, vabanesid TV3 ja Kanal 2 reklaami litsentsitasust. Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel ütles eelmise aasta juulis Delfile, et telekanalid võitsid sellest muudatusest ligi 2 miljonit eurot. Kas ei olnud see piisav rahaline võit, et otsustate nüüd vabalevist lahkuda ja nii just kõige rahaliselt tundlikumat osa Eesti elanikest puudutada?

Telereklaami turult on viimaste aastatega haihtunud üle 11 miljoni euro - seda on enam kui viis korda rohkem viidatud summast. Samas on investeeringud programmi enam kui kahekordistunud ning kõige rohkem panustavad just vabalevis olevad kanalid, kes kahetimõistetavast seadusepügalast tulenevalt ainukesena operaatoritelt oma sisu eest tasu ei saa.

Kahetimõistetavus tähendab siin seda, et kaablioperaatorid tõlgendavad seadust nii, et nemad meile sisu eest maksa, aga lõpptarbijaile müüvad meie kanaleid raha eest edasi küll. Seega saab levitaja vaheltkasu, kui müüvad meie poolt tasuta toodetud telepilti.

Millega ikkagi põhjendate vajadust vabalevist lahkuda ning milline oleks see "õiglane summa", millele telekanalitel on õigus?

Kaalutlused on majanduslikud, sest suuremad erakanalid on mitmel viimasel aastal kahjumis püsinud. Meenutan, et reklaamitulu on vabalevis olevatele suurtele erakanalitele ainus tuluallikas - samas kui meie kümnetele konkurentidele ei rakendu ükski programmi puudutav nõue või kitsendus, tulusid laekub nii reklaami müügist kui ka sisu müügist kaablioperaatoritele.

Õiglase summa puhul räägime suurusjärgust, mis jääb alla 25 eurosendi ehk moodustab üksiku protsendi sellest, mida kaablioperaator inimestelt küsib.

Millal TV 3 vabalevist kaob?

TV 3-l lõpevad lepingud mitme suure kaabelsideoperaatoriga 30. juunil. Oleme viimasel aastal korduvalt edastanud oma seisukohti nii valitsusele kui ka kaabeloperaatoritele. Näiteks Leedus on ka vabalevis olevatel telekanalitel seaduslik õigus saada sisu eest kaabeloperaatorilt tasu, kui viimane võtab seda lõpp-tarbijalt. Kuivõrd aga tundub, et meil sellist seadusandlikku muudatust ei tule, siis ei näe me muud võimalust kui vabalevist lahkuda.