Ornitoloog Renno Nellis ütles, et Priidu oli jões hulpivaid nööre ilmselt rünnata püüdnud, kuna need võisid saagi moodi välja näha, kirjutab Oma Saar.

“Õnneks ei olnud ta silmust ümber kaela kinni tõmmanud,” oli Nellis rõõmus. Mingeid nähtavaid vigastusi kurel näha ei olnud ja Priidu tõusis vabanedes ilusasti lendu. Eilseks ei olnud Priidu saatjalt aga uut signaali tulnud ning linnuteadlane kahtlustab, et linnu kraavi ääres kinni olles ei saanud saatja piisavalt päikeseenergiat koguda.

Priidu kaasa Piia on aga juba seitsmendat päeva teel lõunasse talvituma. Ta alustas oma teekonda koos Valjala kurega, keda kutsutakse Valjaks, 6. augustil. Viimane signaal jõudis Valjalt ja Piialt ornitoloogideni Põhja-Ukrainast, teatas Nellis.

Isaslinnud tulevad suveks tavaliselt veidi varem kohale ja lahkuvad hiljem. Nellis arvas, et Priidu kogub nüüd veel paar päeva jõudu ja asub siis samuti teele.

Ornitoloogidel oli hiljuti veel üks kokkupuude kohaliku musta toonekurega. Mustjala kandist leiti vigase nokaga kurg, kes oli alatoitunud, ja lind saadeti Nigulasse ravile. Nellise sõnul võib vigane nokk olla sünnidefekt, mille tõttu linnul on raske iseseisvalt toitu hankida.

Eestis on kokku üheksa rõngastatud musta toonekurge, neist kolm (Piia, Priidu ja Valja) elavad Saaremaal ja kolm mandril. Kolm rõngastatud lindu on tänavuaastased pojad, kellest üks pärineb Piia ja Priidu pesast. Nellise sõnul on mustade toonekurgede populatsioon Saaremaal võrreldes ülejäänud Eesti piirkondadega küllalt suur, kuna siin on palju vooluvett, kuhu tuleb sisse ka siirdekala.