EALL-i tegevdirektor Tarmu Tammerk ütles BNS-ile, et ajalehtede esindajad andsid Jõksile pressisõbra tiitli üksmeelselt, kuigi aruteludes nimetati ka teisi nimesid.

“Märgiti ära, et Jõks on eeskujuks teistele avaliku elu tegelastele, kuidas üht institutsiooni juhtida,” sõnas Tammerk.

Ajalehetoimetajate hinnangul on Jõks andnud õiguskantsleri ametkonna avalikuks tutvustamiseks suure isikliku panuse ja selgitanud korduvalt mitmesuguseid juriidilisi probleeme.

Reformierakonda kuuluvale Kranichile pani EALL esmalt süüks seda, et keskkonnaministeeriumi haldusalas on palju umbkohti, kust kuidagi infot kätte ei saa. Tammerk nimetas esmalt ministeeriumi maakondlikke struktuure.

“Samuti pole minister ise silma torganud kõige selgema ja avatuma juhtimisega, kui ministeeriumi probleemidest räägitakse, samuti pole ta avalikkusele suutnud selgitada, miks siis ikkagi Eestis nii palju metsa rüüstatakse,” lausus Tammerk.

Pressivaenlaseks pakuti EALL-i neljapäevasel koosviibimisel veel Hansapanga juhti Indrek Neivelti, presidendi kantselei direktor Tarmo Mändi ja sotsiaalminister Siiri Oviiri.

Möödunud aastal pälvis ajalehtedelt pressisõbra tiitli presidendi abikaasa Ingrid Rüütel, pressivaenlase oma toonane peaminister Mart Laar.

2000. aastal valis EALL pressisõbraks siis veel riigikokku kuulunud Ivar Tallo, pressivaenlaseks eksminister Toivo Jürgensoni.

Varasematel aastatel on pressisõbralikemaks valitud Jüri Mõis (1999), Lennart Meri (1998), Paul Varul (1997), Tunne Kelam (1996), Siim Kallas (1995) ja Mart Laar (1994).

Pressivaenlaseks on peetud Lennart Merit (1999 ja 1994), Olari Taali (1998), Robert Lepiksoni (1997), Tiit Madet (1996) ja Edgar Savisaart (1995).